Det ble et fuktig 40 årslag i dobbelt forstand på Akvariet i mai i fjor. Festen ble holdt i rotunden, der de ni store akvariene utgjør helt spesielle kulisser.

I undikken

Ut på natten bestemte to av de ansatte, som var gjester på festen, seg for et litt spesielt stunt. Bare iført undertøyet stupte de to i selbassenget og svømte rundt inntil kulden tvang dem på land igjen.

— Det er klart det var gøy. Jeg ser ikke dette som særlig kritikkverdig, og det er ikke noe problem for selene, sier den ene av de to ansatte.

Han beskriver det hele som en kald fornøyelse. De to hadde ikke tatt opp badingen med festens hovedperson, men fikk i ettertid belønning fra direktøren i form av et diplom utdelt på Akvariets blåtur.

Andre ansatte på Akvariet har hatt helt andre oppfatninger av badingen.

- Fått sparken

— Hadde det vært en av oss andre, som ikke var blant Stig Sægrovs venner, hadde vi fått sparken, sier en av røkterne som for tiden har permisjon.

Han og andre ansatte sier selene ble oppkavet og var ute av lage i et par uker etter hendelsen.

Fylkesveterinær Bjørn Thorson reagerte med vantro da han fikk høre om historien.

— Disse dyrene skal føle seg trygge og skal oppbevares på en forsvarlig måte. Det er et av vilkårene i den fremvisningstillatelsen som Akvariet har. Dette er en oppførsel som selene vil oppleve som helt unormal og derfor blir det både redsel og utrygghet.

Ber om redegjørelse

— Vil du foreta deg noe i forhold til Akvariet?

— Jeg må sende en forespørsel til Akvariet og få høre hva som skjedde, og så får vi i ettertid vurdere om dette skal få noen konsekvenser.

Ikke alle eksperter mener det er problematisk at ansatte har badet med selene.

— Nei det kan jeg aldri forstå. Har du seler i fangenskap er det viktig å knytte gode kontakter til dem. Ansatte skulle ha badet med dem hver dag, sier driftsdirektøren ved Atlanterhavsparken i Ålesund, Jan Einarsen.

Einarsen har siden begynnelse på 70-tallet fostret opp forkomne ungseler som folk er kommet med til ham. Han regnes som en av landets fremste eksperter på seler i fangenskap.

— På Akvariet har det utviklet seg flotte forhold mellom dyr og passere. Nærkontakt er bare bra. Selene er tøffe dyr. Jeg opplever det som veldig lite dramatisk. De er mye tryggere i sitt rette element, enn når de er i vårt element. Dette er en storm i et vannglass, sier Einarsen.

Distriktsveterinær Per A. Ludvigsen er ikke enig.

— Dette er bare noe man ikke gjør, sier han.

Tegning: LARS PETTER LAUVIK