EYSTEIN RØSSUM

GARD STEIRO

TORSTEIN STANGENES

På et lager på Hylkje i Åsane ligger byttet fra det organiserte tyveriet: Flere hundre plastsekker med klær.

Tøyet blir sendt til Estland og solgt der. Tyvenes estiske husvert sitter fengslet, siktet for hallikvirksomhet i Bergen.

Søndag kl. 22.30: En rød Mercedes Sprinter varebil med estiske skilter svinger inn ved Shell-stasjonen på Lagunen. Den kjører forbi McDonald's og inn på næringsområdet. Ved Fretex-bygget parkerer bilen tett inn til containerne for innsamling av brukte klær.

De to esterne går ut av bilen og åpner lokket på beholderne. Mange har gitt tøy i helgen, boksene er fulle. Mennene begynner å lempe poser og sekker med klær inn i lasterommet.

Raskt og konsentrert jobber de to med å få med seg så mye som mulig. Fretex-boksene er av den gamle typen, det er ikke nødvendig å bryte dem opp for å få tak i innholdet.

Etter noen minutter er mennene fornøyde; de kaster inn den siste posen, hopper inn i bilen og kjører vekk.

Det de to åpenbart ikke er klar over, er at Bergens Tidende har fotografert raidet mot Fretex-boksene.

Systematiske tyverier

Tyveriet er ikke det første de to mennene er med på: Bergens Tidende vet at esterne i flere måneder, på sen kveldstid, systematisk har kjørt fra Fretex-beholder til Fretex-beholder i bergensområdet for å stjele klær.

Slik er det også denne søndagskvelden: Etter å ha forlatt Lagune-parken, med Bergens Tidende på passe diskret avstand bak, kjører esterne mot sentrum, gjennom Solheimsviken og legger kursen mot Fyllingsdalen. Ved Fretex-boksene ved Oasen gjentar det hele seg: Bilen parkerer tett inn til klesbeholderne, de to mennene går ut og arbeider i flere minutter før døren blir slått igjen og bilen kjører videre.

Pakket i svarte sekker

I går fant Bergens Tidende også klesdepotet. Inne på et tun av flere verksted— og lagerbygg på Hylkje, bare et par steinkast fra Åsane Folkehøgskole, ligger et stort, åpent lager. Det ligger skjermet for innsyn, i enden av tunet, men har vegger bare på tre av fire sider.

Oppetter ene veggen er tyvenes bytte stuet sammen: Hundrevis av svarte søppelsekker stablet oppetter veggene. Rifter i et par av dem levner ingen tvil om innholdet: En rød treningsjakke tyter ut her, en gammel barnesko der.

Klærne er åpenbart pakket i sekker etter at de er stjålet, for å lette håndteringen.

Ved siden av kleshaugen står en estisk-registrert bil parkert. Ingen mennesker er å se. I andre enden av bygget ligger haugevis med gamle bildekk stablet opp, litt lenger borte står flere gamle bilvrak.

Estisk husvert halliksiktet

Bergens Tidende vet at klærne blir fraktet til Estland på lastebil når tyvene har samlet sammen nok til et lass. I Estland blir det brukte tøyet vasket og solgt.

Gjengen som står bak klestyveriene er for øvrig velkjente for bergenspolitiet fra en helt annen sak: I begynnelsen av januar slo politiet til mot en kjellerleilighet på Sotra, under den store hallikaksjonen i Bergen. Mannen som leier leiligheten, en 42-åring fra Estland, ble arrestert og siktet for hallikvirksomhet. Det samme ble en annen estisk mann og to estiske kvinner.

Minst en av de to mennene som Bergens Tidende knep på fersk gjerning hos Fretex bor i den samme leiligheten på Sotra. Flere av mennene har vært inne til politiavhør i forbindelse med halliketterforskningen.

Fortalte om frykt

Politiet mener den fengslete 42-åringen har organisert en omfattende trafikk av prostituerte fra Baltikum til Bergen og Drammen.

Han har sittet varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i fire uker, og blir i dag fremstilt for fornyet fengsling i Bergen tingrett.

Ingen av de tre andre som ble tatt i samme aksjon har villet si noe som helst om 42-åringens rolle i ligaen - ikke engang om de kjenner ham. Begge de to kvinnene begrunnet tausheten med frykt for represalier mot seg selv og familien hjemme i Estland.