Det er klart etter at et flertall i bystyret i kveld gikk inn for å selge kommunens eierandel på drøye ni prosent i Tide. Stavangerske Damskipsselskab har bydd 129 millioner kroner for aksjeposten, og får tilslaget hvis ikke en annen kjøper kommer på banen innen 8. februar.

Bakke gikk ut av salen

Vedtaket om å selge ble gjort mot stemmene til Arbeiderpartiet, SV, Sp og Rødt. De mener det er viktig å ha et kommunalt eierskap i kollektivtrafikk, slik det har vært siden 1897. Flere viste til at Tide-styret fraråder aksjonærene å selge fordi prisen er for lav.

De som hadde ventet munnhoggeri mellom ordfører Gunnar Bakke (Frp) og næringsbyråd Henning Warloe (H), ble skuffet. Ordføreren meldte seg inhabil, mens Warloe knapt deltok i debatten.

Bakke var styreformann i Gaia da fusjonen med HSD ble gjennomført, og eier fortsatt en liten aksjepost i Tide. Selv om bystyrets kontor ikke mente det gjorde ham inhabil, valgte ordføreren å stille seg på galleriet da bystyret behandlet Tide-salget.

– Har ikke noe valg

Warloe har i media kalt ordførerens oppførsel for illojal. Som Gaia-styreleder gikk Bakke videre med fusjonsplanene med HSD til tross for at den største eieren, Bergen kommune, gikk imot.

Mye av debatten handlet om prisen Stavangerske har tilbudt for aksjene.

– Prisen kunne vært bedre, men er akseptabel. Husk at vi har null innflytelse. Og tilbudet ville nok vært enda lavere hvis det hadde kommet nå, etter at børsfallet, mente Christopher Brun (H).

Frp, Venstre og KrF konstaterte at det så langt ikke er andre kjøpere på banen, og at Bergen derfor ikke har mye valg. Stavangerske er snart så stor at det kan kreve tvangssalg.

Hva synes du om kommunens aksjesalg? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Bergen kommune hadde en eierandel på ni prosent i Tide. Nå blir aksjene solgt.
Bergens Tidende