Slik klarer puben Biskopen å innfri kravet om 25 prosents matomsetning: Når gjestene bestiller pizza, løper de ansatte rundt hjørnet til naborestauranten Aspendos, og henter maten der. En slags «take away»-ordning, med andre ord.

— Med fjernkjøkken slipper vi ekstra kostnader med flere folk på jobb, sier Erlend Gundersen på Biskopen.

— Skulle vi hatt et minikjøkken på bakrommet, hadde det ikke gått. Da måtte vi ha funnet oss noe annet å gjøre. Bransjen er knalltøff.

- Idiotisk

Gundersen, som for øvrig er medeier i utestedene Privaten og Hector's Hybel, er enig med bransjekolleger i at 25 prosentregelen er en molbo-ordning.

— At regelen er idiotisk, stiller jeg meg bak. Men det går tross alt rett vei. I forrige bevillingsperiode var kravet til matomsetning 50 prosent, sier Gundersen.

— Du vet, i begynnelsen trodde vi at kravet om 25 prosent kun gjaldt mat . Så viste det seg at det var varer med 12 prosent moms - alt fra kaffe og mineralvann til chips og chilinøtter. Heldigvis. Hadde det vært snakk om «ren mat», kunne vi bare glemme det.

80-tallstilstander

Også eieren av rockestedet Inside i Vaskerelvsmauet vender tommelen ned.

— En idiotregel! Helt tåpelig, sier Frode Pedersen til BT.

Ikke fordi han ikke har ambisjoner på vegne av kjøkkenet sitt («vi skal være best på burgere i Bergen»), men fordi regelen er en tvangstrøye.

— Vi klarer det bra i dag, men dersom vi blir mer populære på kveldstid og selger mer øl, får vi problemer. Da måtte vi senke ølprisene, for å komme opp i 25 prosent matomsetning. Jeg tviler på om det var meningen, sier Pedersen tørt.

— Regelen er særbergensk. Vi skulle hatt samme regelverk som Oslo og Tromsø, og satset mer på kontroller. I stedet er vi kommet tilbake til 80-tallet, da man ga gjestene et egg i døren og regnet det som matservering.