RANDI KVINGE

Det er torsdag ettermiddag og byens storstue myldrer av kreative ungdommer. Mens noen høflig og forsiktig byr på en kopp kaffe, spilles det også teater eller lyriske toner på instrumenter. Andre, derimot, er rett på sak og spør etter penger. Men uansett fremgangsmåte er formålet det samme: å bekjempe vold i Sør-Afrika.

Kyss kroner fem

Simon Skøien (16) og Magnus Kvamme (16 ½) fra formingslinjen ved Garnes videregående skole har rigget seg til med salgsbod. For å lokke folk til boden spiller de en egen vaffelsang, og på menyen er gamle LP-plater, CD-er, spill og vafler. Men guttene byr også på kyss til kroner fem.

— Kundene kan velge fritt hvem de vil kysse, eller hvem de vil ha et kyss av, forteller Magnus. Etter tre timer er det ikke blitt mer enn ett smask på kinnet, men det er han likevel godt fornøyd med.

En liten teatertrupp fra Fana Folkehøgskole er utstyrt med sminke, instrumenter og sørafrikanske sanger. Etter noen timer har de samlet inn en pen sum. De er overrasket over interessen hos folk og hvor mange penger de har fått inn.

— Vi traff faktisk noen fra Sør-Afrika, og forklarte hva pengene gikk til. Det var de positive til, men de stusset litt over uttalen på sangene vi fremførte, sier Hildegunn Maria Haanes Ruset (19).

Spiller som gale

Utenfor Sundt-huset har Tore Samuelsen (16) og Carl Trygve Melgaard (16) rigget seg til med instrumentene sine, og melankolske og velklingende toner strømmer utover Torgallmenningen. Amund Dahlen er på vei forbi i fullt firsprang, men stopper likevel opp et øyeblikk og lar seg fenge av musikken.

— Ka e de går te? spør han.

— Vi skal bekjempe gjengkriminalitet i Sør-Afrika, svarer Tore kjapt.

— Å kjære vene. Da må dere spille som gale, svarer Amund og slenger en liten slant i instrumentkassen.

Guttene bukker og takker pent før de fyrer løs med neste stykke.

GRAVER I PUNGEN: Sunniva Olsen blar gladelig opp noen kroner når Lene Sørheim (16) frister med kaker.<p/>FOTO: KNUT STRAND
SELGER KYSS: Simon Skøien (16) og Magnus Kvamme (16 ½) selger blant annet kyss for å bekjempe vold. Her får Magnus et aldri så lite smask på kinnet av Isabelle Ringstad, mens Simon slukkøret må vente til neste kunde dukker opp ….<p/>FOTO: KNUT STRAND
INSTRUMENTKASSE: Med åpen instrumentkasse oppfordrer guttene fra Fyllingsdalen videregående skole folk til å støtte OD-dagen.<p/>FOTO: KNUT STRAND
TEATRALSK INNSLAG: Med musikk og sminke er teatertruppen fra Fana Folkehøgskole et fargerikt innslag på Torgallmenningen. Her er Brita Kleinsdienst (19), Jude Reczek (18) og Ida Sandvik (20) i gang med en liten oppvisning.<p/>FOTO: KNUT STRAND