GURO ISTAD

En gruppe elever ved VK1 kokk ved Sotra videregående skole har fått i oppgave å starte egen bedrift. Valget falt på cateringbransjen.

— Det er pensum hvert år, forklarer Silje Bakkelid Seim.

Men denne gjengen har hjertet på rett plass, og det er hjerter av gull. For i stedet for å tjene penger på bedriften sin, vil de gi overskuddet til Frelsesarmeen.

— Vi gjør jo dette for å få erfaring. Da kan like gjerne pengene gå til en god sak i stedet for i våre lommer, synes Alexander Svane.

På menyen står «hvit dame», snitter, smørbrød og kransekake. Elevene er allerede i gang med produksjonen. De første bestillingene kom i forrige uke.

På eget initiativ

Ingen lærere har oppfordret elevene til å gi overskuddet til veldedige formål. Det bekrefter lærer og ansvarlig for elevenes bedrift, Reidun Vågenes Aase.

— Dette har de funnet på helt selv, garanterer hun.

Lærerne synes initiativet fra elevene er positivt. Men ikke alle andre elever på skolen er like glade for de unge kokkestudentenes avgjørelse.

— Vi har fått litt kommentarer fra andre elever som ikke synes det vi har gjort er så kult. De mener vi bare gjør det for PR'en, sukker Alexander.

— Hvorfor gir dere overskuddet til Frelsesarmeen?

— De gjør mye bra. For mange forskjellige mennesker, mener Beathe Ullebø. Det var hun som formidlet det gode budskapet til Frelsesarmeen, som også ville vite hvorfor elevene var så gavmilde.

— Jeg sa det samme som nå; at de er kjent for å gjøre mange bra ting. Vi kunne velge om vi vil øremerke pengene eller sette de inn på konto.

Beathe og de andre kokkeelevene valgte å øremerke. De har ennå ikke bestemt helt hvilket formål, men at det er Frelsesarmeen som får overskuddet, er banket og vedtatt.

— Vi vil vite hva pengene går til, understreker Beathe.

Aksjer uten utbytte

Bedriften UB Sotra Catering (UB = Ungdomsbedrift) ble startet slik bedrifter oftest blir startet.

— Helt fra bunnen, kommer det kjapt fra en av jentene.

Startkapital til råvarene har de selv måttet skaffe seg.

— Vi har solgt aksjer til familie og venner. Da de fikk beskjed om at overskuddet fra bedriften går til Frelsesarmeen, tenkte de seg ikke om engang, smiler Alexander.

At de ikke får aksjeutbytte for sin investering, stoppet altså ikke investeringsviljen.

— Så det har positiv virkning for alle parter, fastslår den unge kokkestudenten.