— Vi opplevde at det ikke er noen problem å kjøpe øl, champagne eller sprit, sier Petter Bjørge (17) fra ungdomsorganisasjonen Juvente.

26 av 55 butikker i Hordaland har solgt alkohol til unge mellom 14 - 16 år. Juvente har totalt gjort 558 kontroller i 295 butikker i 34 kommuner over hele landet.

Alt for lett

> Vinmonopolet skryter sånn over at de er flinke, men det var veldig lett for meg å kjøpe sprit Petter Bjørge

— På forhånd regnet jeg med at jeg skulle klare å kjøpe øl i noen av butikkene, men at det skulle være like lett å kjøpe sprit på polet overrasket meg, sier Bjørge.

Kontrollene har foregått ved at mindreårige ungdommer har gått inn i en dagligvarebutikk og prøvd å kjøpe alkohol og en annen vare.

Petter Bjørge var 16 år da han gikk inn på vinmonopolet i Fyllingsdalen i fjor på senhøsten, og kom ut igjen med en halvliter sprit.

— Det er selvsagt veldig beklagelig, sier distriktsjefr i Vinmonopolet, Roy Skjelvik.

Under 18

— Flere av de ansatte som solgte oss alkohol var rimelig unge, men på polet er det snakk om godt voksne mennesker. Det var det salget som overrasket meg mest. Selv om jeg selvsagt er veldig skuffet over butikkene, sier Bjørge.

— Det er forskjell på å være mellom 18 og 25 år og mindreårig, slik som i dette tilfellet?

— Jeg er veldig skuffet og det burde definitivt ikke skjedd, sier Vinmonopolets distriktsjef.

Krever bedre kontroll

Ungdomsorganisasjonen Juvente har nå offentliggjort resultatene av en landsomfattende undersøkelse der de har testet om butikkenes legitimasjonskontroll ved alkoholsalg holder mål.

Kontrollene ble gjennomført i fjor.

— Ungdommene har ikke vist falsk legitimasjon eller forsøkt å lure de bak kassen. De har bare kjøpt øl, vin eller sprit og gått ut, forteller Bjørge.

Han mener kommunene i Hordaland må rydde opp i dagligvarebransjen. Han ber kommunen gjennomføre hyppigere og bedre kontroller av matvarebutikkene.

— Det er kommunens ansvar. I tillegg til å bedre kontrollene må kommunen inndra bevillingen hvis de oppdager at en butikk bryter alkoholloven, sier han.

Er det for lett for mindreårige og få fatt i alkohol? Si din mening her!