— Du kan bli matt av mindre, sier Oddvar Bergesen (61) og viser vei opp en trapp. "Bibliotheca Theologica" står det på et lite skilt som fører inn i det ombygde fjøset på Fitjar. Der har lukten av bøker fullstendig fortrengt lukten av gris, høns og kyr.

Oddvar Bergesen har aldri talt, men et forsiktig anslag er at det finnes over 50.000 bøker i samlingen etter hans far, som døde 89 år gammel.

Jeg er redd for vekten. Jeg vet ærlig talt ikke hvor mye denne bygningen tåler

Nå vil han selge samlingen, som er på størrelse med mange vanlige folkebibliotek i Norge. Dersom bøkene ble stablet oppå hverandre, hadde stabelen blitt 1,5 kilometer – nesten dobbel så høy som verdens høyeste bygning Burj Khalifa (829 meter), ifølge en utregning i lokalavisen Sunnhordland.

— Jeg er redd for vekten. Jeg vet ærlig talt ikke hvor mye denne bygningen tåler, sier Bergesen.

Samlet hele livet

Under prismelysekroner trer vi inn i en labyrint. Rom etter rom med hyller stappfulle av bøker. Her er hver ledige krik og krok utnyttet. Til og med på dørbladene og utenpå kommodeskuffer er det påmontert bokhyller.

STORE VERDIER: - Dersom prisen er riktig, ønsker jeg å selge samlingen, sier Oddvar Bergesen, som eier ett av Norges største privatbibliotek. Samlingen med over 50.000 bøker er forsikret for flere millioner kroner.
Fred Ivar Utsi Klemetsen

Gamle bibler, teologisk litteratur, psykologi, rader med leksikon, ordbøker og skjønnlitteratur vitner om en bokorm med vide interesser.— Min far begynte å samle bøker som 12-åring. Det holdt han på med hele livet, ved siden av blikkenslageryrket, forteller Bergesen, som er nest eldst i en søskenflokk på ti.

Bibeltolkning til 10.000 kroner

Han kan godt huske at faren reiste rundt på antikvariater i Tyskland, Nederland, Sverige og Danmark på jakt etter bokskatter og vakre klokker. Mor ble igjen hjemme med barneflokken.

— Han hadde nok et kristent livssyn, og dette ble etter hvert en mani. Noen måneder før han døde bestilte han en tolkning av bibelen til 10.000 kroner. Den ble ikke engang åpnet, sier Bergesen som selv overtok boksamlingen formelt som et kjøp på 1980-tallet.

Mens søsknene alle har eiendommer i nærheten, er det han som i dag har overtatt småbruket som består av et vakkert nyrestaurert våningshus, gamlefjøset og et lite kårhus fra 1853. Selv bor den pensjonerte blikkenslageren i Båtsfjord, men er ofte hjemme i Fitjar hvor han trives best i det lille kårhuset på 25 kvadrat.

Gresk i Grepa-komfyren

Perlegardiner rasler idet vi trer inn i det som en gang ble kjøkken da høyloftet i fjøset ble ombygd til leilighet. Kopper og kar er for lengst fortrengt av Sigmund Freud og medisinske oppslagsverk.

MATNYTTIG: Electrolux-kjøleskapet fra 1950-tallet fungerer utmerket som bokhylle.
Fred Ivar Utsi Klemetsen

I det gamle 50-tallskjøleskapet fra Electrolux ligger ordbøker, mens "Kieckers historische griechische Gramatikk" ligger klar til steiking i den gamle Grepa komfyren.Unnselig, på en hylle, står lille "Håndbok i samliv mellom ektefeller" fra 1928. Den gir råd blant annet om hvordan man forholder seg til "den vanskelige svigerfamilien" og beholder gnisten i ekteskapet, problemstillinger som er like aktuelle for alle generasjoner, som forfatteren skriver i forordet.

— Vi finner stadig nye bøker her inne, humrer bokarvingen.

Petter Dass' bibel

I det innerste rommet ligger store og kostbare bibler pent utover hyller og bord. Den største er en tysk kirkebibel fra 1729, men det finnes også en bibel fra 1693 som Petter Dass skal ha gitt til namsmannen i Egersund.

— Han ville nok ikke likt at vi solgte dette, men verken jeg eller mine barn har interesse av å bevare alt dette for fremtiden. Jeg ser helst at alt blir kjøpt samlet, men det er ingen betingelse, sier Bergesen.

Og får han ikke solgt, ser han ikke vekk ifra at boksamlingen kan bli en aldri så liten attraksjon i Fitjarbygda.

— Vi får gjøre det beste ut av det, smiler han.

STORE VERDIER: - Dersom prisen er riktig, ønsker jeg å selge samlingen, sier Oddvar Bergesen, som eier ett av Norges største privatbibliotek. Samlingen med over 50.000 bøker er forsikret for flere millioner kroner.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
MATNYTTIG: Electrolux-kjøleskapet fra 1950-tallet fungerer utmerket som bokhylle.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
BOKLIG GARNITYR: Det er lenge siden Grepa-komfyren ble brukt til matlaging. Nå rommer den gresk grammatikk.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
STASBIBEL: Den største bibelen i samlingen er en tysk kirkebibel fra 1729.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
KJØKKENBIBLIOTEK: Dette rommet var en gang et kjøkken. Men i stedet for kopper og fat er det selvsagt bøker – både inne i skapene og utenpå skapene.
Fred Ivar Utsi Klemetsen