• Jeg ble overrasket da jeg så saldoen i minibanken, sier Karen Havelin. Hun fikk 119.000 kroner i erstatning av Bergen kommune etter å ha hatt giardia.

Høsten 2004 var Havelin så syk at hun ikke kunne ta engelskeksamen ved UiB. Påfølgende vår krevde hun erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. I februar fikk hun seg en gledelig overraskelse:

— Jeg skulle ta ut 200 kroner, og så hadde jeg over hundre tusen på kortet, sier tjuefemåringen.

Hjemme ventet et brev fra Gjensidige, hvor Bergen kommune er forsikret. Havelin hadde fått akkurat det hun ba om: 119.000 kroner.

Lett å søke

Hos forsikringsselskapet er nemlig forsinkelse i studiene ensbetydende med tapt arbeidsfortjeneste. Havelin gikk ut ifra en årslønn på 300.000 kroner.

— Det er jo ikke snakk om begynnerlønn, den vil jeg få uansett. Det er pengene på slutten av yrkeskarrieren jeg går glipp av, sier hun.

Av forsikringsselskapet ble hun verken spurt om fremtidsplaner eller konkrete jobbmuligheter. De ba om en legeerklæring, og en bekreftelse fra skolen på at Havelin ikke hadde tatt eksamen.

— I tillegg sendte jeg inn et brev hvor jeg forklarte hvor syk jeg hadde vært, forteller hun.

Totalbeløp 145.000

Havelin gikk på noen forelesninger, men var for slapp til å få noe særlig med seg. Ved eksamenstider var hun sengeliggende.

— Jeg var så syk at jeg nesten ble lagt inn på sykehus. Pengene har jeg virkelig fortjent.

I utbetalingen fra Gjensidige ble skatt tatt med i beregningen, slik at Havelin ble tilkjent 105.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste. I tillegg dekket Gjensidige 14.000 kroner av studielånet hennes på 40.000 for høsten 2004. Resten ble omgjort til sykestipend av Lånekassen, slik at hun totalt fikk 145.000 kroner.

Men Havelin avviser at giardiaen var «verdt det»:

— Dette er overhodet ingen Lotto-gevinst, og noe jeg svært gjerne ville vært foruten.

Giardiapoesi

Havelin tror mange har krav på erstatning, men at få er klar over det. Det var søsteren Heidi som tipset henne.

— Verken kommunen eller universitetet ga meg informasjon, sier Karen Havelin.

Det er ennå ikke for sent å søke, i hvert fall ikke helt. Hos Lånekassen går fristen ut seks måneder etter at semesteret man var syk i er avsluttet, så for de fleste er dermed det toget gått. Men hos kommunen er det ikke satt noen tidsbegrensning for når man kan søke.

Havelin har tatt en pause fra studiene, og skriver for tiden på en bok.

— Erstatningen kan betraktes som et kunstnerstipend, spøker hun.

Boken blir en diktsamling med sykdom som tema, og Havelin avslører at minst ett forlag har meldt sin interesse.

— Blir det dikt om giardia?

— Kanskje det. Giardiapoesi!

¿ IKKE VERDT DET: Karen Havelin fikk en solid erstatning, men pengene kan ikke veie opp for lidelsene giardiaen påførte henne. FOTO: KNUT STRAND