Statsadvokatene i Hordaland har utferdiget tiltalebeslutning i den såkalte «Kinakunstsaken», der en rekke gjenstander forsvant.

— Organisert kriminell gruppe

Seks menn i alderen 27 til 31 år er nå tiltalt etter straffelovens paragraf 60 A, altså for organisert kriminalitet.

— Vi mener de seks hadde ulike oppgaver og fungerte som en organisert kriminell gruppe, sier konstituert statsadvokat Rudolf Christoffersen til BT.

Ingen av dem innrømmer imidlertid å ha deltatt i en organisert kriminell gruppe. De som har tilstått, erkjenner kun straffeskyld for det de selv har utført, og ikke at de har vært del av en organisert gruppe.

Fem av mennene er fra Oslo, den sjette fra Stavanger.

- Stjal Mercedes i Oslo

Selve tyveriet fra museet skjedde natt til 5. januar i år, men ifølge tiltalen ble bilen som ble benyttet stjålet i Oslo allerede 20. desember 2012.

To 30 år gamle menn skal ha ledet an. Det var de som brøt seg inn og stjal kunsten, ifølge tiltalen. De fire andre skal ha satt fyr på biler i Nyhavnsveien og Løbergsveien, for å avlede politiet.

— Den manøveren var ikke vellykket, men de lyktes å komme seg unna fordi de var så hurtige mens de utførte tyveriet, sier Jørn Solsvik, leder ved Seksjon for organisert kriminalitet.

Fem biler påtent, kunst for 2,5 mill.

Kunst til en verdi av 2,5 millioner kroner forsvant. Dessuten ble de fem bilene som ble påtent skadet for 230.797 kroner.

— Vi er fornøyd med at vi har løst denne saken, men vi skulle jo gjerne ha sporet opp kunsten som ble stjålet, sier Jørn Solsvik.

- Vet dere hvor den kan være?

— Vi har våre tanker om det.

31-åring har tilstått

I slutten av mai valgte en 31-åring å legge kortene på bordet. Han har tilstått å ha vært med på selve innbruddet.

POLITIET

Tyvegodset skal ha blitt fraktet til Oslo. 31-åringen skal ikke ha fortalt om hvem som har mottatt kunsten eller hvem som bestilte innbruddet. Også en 30-åring har kommet med tilståelser i saken.

Pågrepet i flere omganger

De seks tiltalte ble pågrepet i flere omganger, de første 28. januar. På overvåkningsbildene vises to menn som går inn, knuser montre og tar ut kunstobjektene. Kunsten er ennå ikke funnet.

Det er også tatt forbehold om inndragning av vinning og påstand om krav om erstatning for de skadene som ble forvoldt. Alle er gjort kollektivt ansvarlig.

Dette er tiltalte i saken:

  • Mann (31): En av de antatte hovedmennene, som politiet har avlyttet.
  • Mann (31): Pågrepet som en av de første.
  • Mann (27): Tatt i Stavanger, men bosatt i Oslo.
  • Mann (29): Innrømmer bilbrann.
  • Mann (31): Innrømmer bilbrann.
  • Mann (30): Innrømmer bilbrann.