Siden høsten 2010 har de sittet varetektsfengslet. Samtlige seks, tre menn og tre kvinner, er altså tiltalt for grov menneskehandel, ettersom de skal ha utnyttet fire barn i alderen 13-17 år.

Disse barna er alle sigøynerjenter. Politiet mener at de fra 2008 og frem til oktober 2010 ble tvunget til å stjele, tigge og selge falske gullvarer på flere steder i Norge og Sverige.

Nekter skyld

Saken kom for dagen da politiet innbrakte to mindreårige jenter for butikktyveri i Bergen høsten 2010. Da de ble etterlyst av de voksne i reisefølget, ble disse pågrepet. Siden den gang har de vært varetektsfengslet mens politi og advokater har barket sammen nesten hver måned i nye fengslingsmøter. De tiltalte avviser at de har gjort noe galt.

Mens flere forsvarere har hevdet at etterforskningen mot de tiltalte har vært et angrep på romkulturen, avviser statsadvokaten dette.

— Romkulturen er ikke ensartet, og dette er ikke et angrep på den. Tiltalen er basert på en etterforskning sometter vår oppfatninghar avdekket at barn er blitt utnyttet til salg og tyveri mot sin vilje. I den ustrekning det er et utslag av kultur, rammes dettelikevelav norsk straffelov. Saken er omfattende og helt unik i sitt slag, sier Arild Oma.

Etterforskningen har vært ledet av Rudolf Christoffersen.

— Hordaland politidistrikt har nedlagt betydelige ressurser i etterforskningen av denne saken. Det er gjennomført omfattende avhør av de fornærmede barna, og Hordaland Politidistrikt har i samarbeid med rumensk politi også gjennomført krevende etterforskning i Romania, sier politiadvokaten.

Voldtekt

Tiltalen inneholder også påstander om voldtekt. En av de tiltalte må svare for å ha medvirket til at en mindreårig jente ble voldtatt i forbindelse med fullbyrding av ekteskap etter romfolkets tradisjon.

Dette skal ha skjedd i Romania i 2008. En annen av skal ha medvirket til voldtekt av en jente i Sverige høsten 2010. Tiltalen inneholder også påstander om seksuell omgang med barn under 14 år.

Pengeoverføringer

En av sigøynerne er tiltalt for å ha giftet bort en mindreårig jente tre ganger, først i 2008, deretter de to påfølgende årene. For dette skal det ha blitt betalt cirka 20.000 euro.

En annen skal ha giftet bort et annet barn mot 10.000 euro.

Tre av de tiltalte skal ha overført til sammen mer enn 700.000 kroner som politiet mener stammer fra straffbare handlinger til mennesker i Øst-Europa.