RUNE CHRISTOPHERSEN

Til alt hell ble ingen skadet i den dramatiske brannen i Rosenbergsgaten i Bergen. Seks personer ble reddet ut, blant dem Al-Qatranis sønner.

— Den eldste av dem ringte og sa at det brant i leiligheten, og at de ikke kom seg ut. De var innesperret i fjerde etasje, og det var masse røyk, forteller Al-Qatrani. Han løp så fort han kunne til den brennende bygården. Samtidig så vitner at 16-åringen prøvde å påkalle oppmerksomhet fra vinduet.

Slo storalarm

Kari Sørensen sto på fortauet da hun la merke til at det strømmet røyk ut gjennom inngangsdøren.

— Det sto en ungdom i vinduet i fjerde etasje, han ropte «hvordan skal jeg komme meg ut». Vi så også at det var folk i annen etasje. Vi tok i døren, men da strømmet det ut røyk, sier Kari Sørensen, som varslet brannvesenet. Det var hun ikke alene om.

— Det haglet inn meldinger. Dermed slo sentralen storalarm, og vi rykket ut med alt tilgjengelig mannskap i sentrum. Vi hadde mannskap fra tre stasjoner fra start. Det har nok hatt mye å si for at det gikk så fort å slokke, sier vakthavende sjef Tore Kallekleiv. Han hadde sin første dag på vakt i går, og fikk sin ilddåp fem minutter etter at han kom på jobb.

Brannen ble meldt klokken 13.30. Da brannfolkene gikk inn hoveddøren, veltet det ut røyk. Etter 28 minutter var flammene slukket.

Rømte ut vinduene

De to brødrene ble reddet ned fra arken i fjerde etasje med brannvesenets snorkelbil. De skal etter forholdene være i god form. De fire andre beboerne kom seg ut gjennom vinduene. To personer ble sendt til legevakten for sjekk.

— Andre etasje er helt kullsvart. Da vi tok oss inn dirret det i vindusrutene. Det var nok like før glasset brast, sier Kallekleiv.

Bygården som brant huser et hospits som brukes av kommunen. Kommunaldirektør for helse og omsorg, Finn Strand, sier at kommunen vil sørge for at beboerne får et annet tilbud.

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

— Takk og pris for at det ikke gikk verre. Jeg så sønnen min da han ble satt ned på bakken. Jeg var veldig bekymret, men nå er jeg bare glad for at det gikk bra, sier Al-Qatrani.

LETTET: Aboud Al-Qatranis to sønner kom seg ikke ut på egen hånd da det begynte å brenne i Rosenbergsgaten i går. De ble reddet av brannvesenet. <br/>FOTO: HELGE SUNDE
ENDTE GODT: Brannvesenet møtte en vegg av røyk da de gikk inn i bygården. Ingen ble skadet i brannen. <br/>FOTO: HELGE SUNDE