Søndag ble post 3 på Lungeavdelingen ved Haukeland sykehus stengt for nye pasienter.

Seks personer ligger isolert på avdelingen etter at en resistent tarmbakterie er påvist.

— Det handler om vankomycinresistente enterokokker, en ganske ufarlig bakterie. Men den er resistent mot de fleste typer antibiotika, sier avdelingsdirektør ved Lungeavdelingen, Kathan Al-Azawy.

Han forklarer at det er snakk om en vanlig tarmbakterie som er blitt vanskelig å håndtere. Seks av pasientene har testet positivt på bakterien, men ingen på lungeavdelingen er blitt syke av den. Man vil likevel stoppe at den sprer seg på sykehuset til pasienter som er særlig utsatt, står det i en pressemelding fra Helse Bergen mandag kveld.

— Den kan forårsake urinveisinfeksjon og en del andre problemer. Siden den ikke kan behandles med de vanligste medisinene, er det viktig at den ikke får spre seg på sykehuset, sier Al-Azawy.

Munnbind og hansker

— Vi blir alle behandlet som om vi er smittet, forteller en av pasientene ved avdelingen til BT.

Vedkommende ønsker å være anonym, men forteller at sykepleierne tar på munnbind, hansker og papirfrakk når de kommer inn på rommene.

— Sist onsdag ble det første smittetilfellet oppdaget. Siden er nye kommet til hver dag, forteller pasienten, som mener det er ni smittede ved avdelingen.

Svar på torsdag

Nå skal det tas prøver jevnlig av alle pasientene for å finne flere med smitten. Hver prøve tar to dager å behandle. Først torsdag blir det klart hvor mange av de seks som er bærere av bakterien.

— Når vi har funnet personene som er smittet, har vi to eller tre typer antibiotika som tar knekken på bakterien, sier Al-Azawy.

Han regner med å få bakterieutbruddet under kontroll.

  • bt.no retter: Vi fikk først opplyst av Haukeland at 60 pasienter var isolert. Dette viste seg å være feilaktig. Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!