De gamle og meget omskrevne tulipangjerdene (kalt så etter fasongen på dem), er til reparasjon etter alle kunstens regler. De første istandsatte kommer opp om et par uker, beroliger sjefsplanlegger i Grønn avdeling, Mogens Lock Hansen.

— Aldri har vi fått så mange kommentarer ute i felten som da vi begynte å ta ned gjerdene, sier anleggsgartnermester Svein Boasson.

— Annenhver bergenser spurte hva vi holdt på med. Bergenserne har et forhold til Byparken.

Gjerdene gjenoppstår

Det vet også byråd for miljø og byutvikling, Tom Knudsen. Derfor smiler han fornøyd i novemberblåsten når han forkynner at det i Byrådets forslag til økonomiplan er satt av seks millioner kroner, fordelt over fire år, til rehabilitering av Byparken. Og at de er i gang.

— Det vi begynner med, er kantsteinen og gjerdene, benkene og belysning i sørenden av parken, området rundt Olav Kyrre.

Okkja, disse gjerdene. Vi og andre har skrevet om dem og deres sørgelige tilstand, men som sagt skal de nå få sin renessanse. Hittil har Boassons firma tatt ned 550 meter, rettet dem opp og satt dem i stand før de gikk videre til Reime Prosess for sandblåsing og galvanisering - men det er en del meter igjen.

Forprosjekt for Festplassen

Byparken har liksom alltid vært der og klart seg selv når den bare fikk nye blomster i bedene (og av og til nye bed) om våren. Nå har den byrådens bevåkenhet. Dessuten har den Festplassen.

— Vi jobber febrilsk med Festplassen og regner med om ikke lenge å undertegne en kontrakt med Cubus - de som vant konkurransen i 1999 - om forprosjektet. Vi vil skape en plass uten parkering. Samtidig må vi sørge for en skikkelig overgang mellom parken og hullet i bakken, sier Knudsen og sikter til innslaget i Christies gate for Skansentunnelen som er vedtatt i prinsippet.

Benker og belysning

De gamle benkene er koselige, men de begynner å dra på årene. Derfor har Mogens Lock Hansen og Grønn avdeling undersøkt hva slags benketyper som finnes på markedet. Belysningen i sørenden er bestemt, den blir som den langs Kaigaten. Men detaljer om Festplassen kommer senere.

— Det er ikke bare å åpne byrom, vi må også gjøre det litt raffinert, sier Tom Knudsen som «setter dagsorden og skaffer pengene, og så tar de mange dyktige medarbeiderne i Grønn avdeling seg av detaljene.»

BYPARKENS BESKYTTERE: Sjefplanlegger Mogens Lock Hansen og byråd Tom Knudsen tar seg av henholdsvis detaljene og økonomien for Byparken.
FOTO: TOR HØVIK