GARD STEIRO

— Det er ekstremt kritikkverdig. De seks døgnene i politiarresten har vært en enorm belastning for min klient, sier 20-åringens forsvarer, advokatfullmektig Jørgen Riple.

Han går knallhardt ut mot politiet. Regelen er at ingen skal sitte mer enn 24 timer i politiarresten før de overføres til vanlige varetektsceller. Her er soningsforholdene langt bedre, og fangene er sikret lufting.

Angrep ungdommer

Den 20 år gamle mannen ble pågrepet av politiet lørdag 18. august. Sammen med fire jevnaldrende skal han ha rasert en fritidsbolig på Davanger. Ungdomsgjengen skal også ha banket opp flere ungdommer med balltrær og jernrør.

Alle de fem askøyværingene ble plassert i arresten i kjelleren ved Bergen politikammer. For flere av dem var dette første møte med en fengselscelle. Først fredag den 24. august ble de overført til vanlige varetektsceller. 20-åringen havnet i Drammen.

— Jeg har fått bekreftet at min klient i løpet av denne tiden ikke var ute til lufting en eneste gang, sier Riple.

Ute av balanse

Sist lørdag klokken 08 ble 20-åringen løslatt fra varetekt. Han reiste fra Drammen til Askøy, dro på fest, havnet i slagsmål, og endte med å bite øret av motstanderen.

Jørgen Riple mener klientens atferd må ses i sammenheng med fengslingsvilkårene.

— Han var helt ute av balanse etter to uker i varetekt. Min klients voldsbruk er en følge av de seks døgnene i politiarresten.

— Vi du vurdere å anmelde politiet?

— Nei, men jeg mener det må ryddes opp. Jeg har hatt andre klienter som har opplevd det samme. Folk blir sittende i arresten fordi det er plassmangel i fengslene.

— Har ikke du som forsvarer et ansvar i slike saker?

— Jo, og jeg tar selvkritikk. Jeg burde ikke latt dette skje. Dette er blitt et så stort problem at jeg kommer til å ta saken opp med mine kolleger i Bergen. Vi advokater må bli flinkere til å reagere overfor politiet.

Politiet beklager

At det er plassmangel i norske fengsler er ingen hemmelighet. Fredag måtte bergenspolitiet løslate fire varetektsfanger nettopp fordi de ble sittende i politiarresten. Det fantes ikke ledige varetektsceller noe sted.

Konstituert politimester i Hordaland politidistrikt, Geir Gudmundsen, karakteriserer det som beklagelig at de fem ungdommene ble sittende i arresten i seks døgn.

— Jeg er selvfølgelig ikke komfortabel med det som har skjedd. Vi beklager, men slik er altså situasjonen blitt, sier Gudmundsen.

Den 20 år gamle mannen ble for øvrig varetektsfengslet på ny i går. Denne gang for fire uker. Han valgte å påkjære kjennelsen.