Jan Knudsen skulle på toalettet da han så et lys utenfra. Det var flammer fra nabobygningen.

— Jeg varslet brannvesenet med en gang. Heldigvis fikk ikke ilden skikkelig tak i treveggen, sier Knudsen, som bor få meter fra gamle Damsgård skole i Skoleveien.

- Brukte tennvæske

ý Noen hadde plassert planker oppetter veggen. Brannfolkene snakket om at det var brukt parafin, sier han.

Brigadeleder Oddbjørn Landsvik var på åstedet kort tid etter at meldingen kom inn klokken 01.53 natt til søndag.

— Det var brukt både tennvæske og aviser for å få det til å brenne. Alt tyder på at brannen var påsatt, sier Landsvik.

Det ble en usedvanlig travel natt for brannvesenet. Det startet klokken 23.36 med brann i en tørketrommel i en kjeller i Håkonsgaten. Deretter gikk det slag i slag:

  • 00.50: Full fyr i et NorCargo-lager i O. J. Brochs vei på Møhlenpris. En uregistrert bil som sto helt inntil husveggen ble utbrent.

— Det er vanskelig å si om det først har begynt å brenne i bilen, eller om den tok fyr på grunn av varmen fra bygningen, sier Landsvik.

  • 01.53: Melding om brann i gamle Damsgård skole.
  • 02.10: Brann på veranda i et ubebodd trehus i Fyllingsveien på Damsgård. Brannfolk på vei til den gamle skolebygningen oppdaget veranda-brannen, og fikk slukket før den utvikler seg.
  • 04.16: Brann i bosspann i Marken
  • 04.41: To bosspann i brann på Laksevåg, henholdsvis i Nygårdsvikveien og Nylundsveien.

Under etterforskning

Med unntak av brannen i Marken skjedde samtlige branntilløp i området Møhlenpris ý Damsgård - Laksevåg, og i en rekkefølge som kan tilsi at en eventuell brannstifter har beveget seg fra sentrum til Laksevåg.

Mest alvorlig var brannen på Møhlenpris.

— Her fikk flammene godt tak, og det kunne fort utviklet seg mye verre, sier Landsvik.

Politiet skal nå etterforske om det er en brannstifter som står bak, slik mye tyder på.

— Sammen med en brannetterforsker vil vi sette oss ned og se på hvilke fellestrekk disse branntilløpene har, og se om vi finner et mønster, sier operasjonsleder Paal Thorbjørnsen i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Brannfolkene som kom til Damsgård i går natt fortalte BT at det var kun tilfeldigheter som gjorde at de oppdaget brannen i bolighuset i Fyllingsveien.

— Vi var egentlig på vei til gamle Damsgård skole. Idet vi kom til krysset Damsgårdsgaten/Fyllingsveien så en av brannkonstablene til venstre og utbrøt: «Opp her!», forteller brigadeleder Ivar Milde ved Laksevåg brannstasjon.

Oppdraget i Skoleveien måtte dermed løses av en bil fra Hovedstasjonen, som igjen kom rett fra brannen på Møhlenpris.

Også i Øystese i Hardanger var det branntilløp på en altan på et bolighus natt til søndag. Meldingen kom klokken 02.39, og flammene ble slukket etter kort tid.

<b>BRANNSTIFTER?</b> Brannen i dette huset i Fyllingsveien var ett av seks mystiske branntilløp som politiet nå etterforsker som mulige påtente branner. FOTO: BJØRN OTTO AARHEIM.
<b>VERANDABRANN:</b> Takket være en årvåken brannmann og rask inngripen, begrenset brannen seg til verandaen på det gamle huset.
BJRN OTTO AARHEIM