Ulykken skjedde etter en juleavslutning i Øvre Årdal samfunnshus i regi av 5.-7. klassene ved Farnes skole. Omkring 60 elever ved skolen hadde ryddet opp etter en vellykket forestilling på den fullsatte festen, og var klar for en avsluttende kosestund med brus og pepperkaker sammen med lærere og foreldre.

Men den hyggelige stunden ble snudd til et mareritt i løpet av få sekunder da lysriggen som hang over scenen plutselig løsnet fra festet og raste tre meter rett ned fra scenetaket og rett i hodet på seks av barna. To av barna besvimte, men kom raskt til bevissthet igjen.

— Akkurat som på film

En av dem som ble truffet av lysriggen var ti år gamle Renate Jevnaker i klasse 5B.

— Jeg stod og pratet med en venninne rett nedenfor scenen. Plutselig kom et eller annet ned og traff meg i hodet og skulderen. Jeg merket nesten ingenting før jeg lå på gulvet. Det var akkurat som på film, forteller hun. Fire leger kom til og ga barna nødvendig førstehjelp, før fire av dem ble kjørt i ambulanser til sykehuset i Lærdal for undersøkelse og observasjon.

Renate og en annen av de skadde fikk derimot lov å reise hjem til mamma og pappa etter litt plastring.

— Hun fikk et kutt i hodet og skrubbsår på skulderen, men nå har hun det bra, forteller mamma Sonja Jevnaker.

Ifølge rektor Ingvar Laberg ved Farnes skole og operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane politidistrikt er ingen av de fire andre elevene alvorlig skadd.

— Tilstanden deres skal være stabil, og de er alle i bedring. Det ser ut som om vi har vært veldig heldige tross alt, sa rektor Laberg til BT sent i går kveld.

— Forhåpentligvis slipper alle sammen unna med hjernerystelse, sier politibetjent Trond Akre ved lensmannskontoret i Lærdal.

Sterke følelsesutbrudd

Rektor Laberg var selv til stede på forestillingen, men hadde akkurat kommet hjem da han fikk telefon om alvorlige ulykken.

— Det hele var fantastisk koselig, helt til alt ble snudd opp ned. Mange i salen, både barn og voksne hadde sterke følelsesutbrudd, forteller rektoren. BT har snakket med flere barn og voksne som var til stede da ulykken skjedde. Alle forteller om panikk og kaos i minuttene etter at masten falt ned. Mange gråt, og de fire legene sprang mellom de skadde. Men alle roser både leger, ambulansepersonell, politiet og lærerne som var på stedet for måten de taklet situasjonen på. Lysriggen skal ifølge politiet være en permanent anordning som blir brukt ved mange arrangementer i samfunnshuset.

Blir etterforsket

Politiet foretok i går en foreløpig befaring av lysriggen, og i dag kommer krimteknikere til Øvre Årdal for om mulig å finne årsaken til at masten falt ned.

— Årsaksforholdet er ikke klart ennå. Det er opprettet sak på hendelsen, og den vil bli etterforsket på vanlig måte, forteller operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til BT. Han understreker at det ikke er mistanke om at hendelsen skyldes noe kriminelt.

FALT NED: Det var denne lysriggen som falt ned midt under julefesten i Samfunnshuset i Øvre Årdal. Fem barn ble skadd.
FOTO: KJELL ELDEGARD, Sogn Avis