— Myten om at unge stort sett leker seg, er ikke riktig, sier Sigbjørn Øystese, kontorleder i Aetat Rekruttering i Bergen.

På midten av 90-tallet lå de unges yrkesdeltakelse på cirka 55 prosent, mens den nå er på 62-63 prosent. Øystese mener økningen er paradoksal siden det aldri har vært så mange som har tatt høyere utdanning enn nå.

— Ungdom er en stor arbeidskraftreserve. Hvis de slutter å jobbe, er det mange arbeidsgivere som vil få problemer, sier han.

Han forteller at Aetat Rekruttering har formidlet mange jobber for blant annet Rema 1000.

— Det er stor etterspørsel etter jobbene der. Noen synes riktignok det er det siste de kan tenke seg, men andre synes det er greit og rimelig bra betalt, sier han.

Vanskelige måneder

Langt de fleste i aldersgruppen 16-24 år som har jobb, arbeider deltid. Øystese tror deltidsjobbing gjør det lettere for unge å få fast jobb etter endt utdanning.

— Det å synliggjøre sin egen fortreffelighet er en god ting, sier Øystese.

Men økningen i yrkesdeltakelsen som har vært de siste årene, ser ut til å stanse opp.

— De siste tre-fire månedene er det nok blitt vanskeligere å skaffe seg jobb. Men hvis man ikke er redd for å ta i et tak, er det fortsatt gode muligheter, sier Øystese.

Begynte som 15-åring

Kristian Tindvik Sletten (19) går første året på den treårige radiograf-utdanningen. Han jobber i snitt 12 timer i uken på Rema 1000 i Nygårdsgaten.

— Det er en grei måte å tjene penger på, forklarer han.

Han begynte i jobben for vel fire år siden.

— Jeg begynte med å rydde og vaske. Kassen kunne jeg ikke sitte i før 18-årsdagen. Da skjøt karrieren fart, spøker han.

Han trives godt med jobben sin.

— Det er grei nok arbeidstid, og jeg treffer mange hyggelige kunder. Det er jo litt krevende også, vi skal jo få alle varene opp i hyllene. Og alle dagene er forskjellige, sier studenten.

- Ikke ingeniørutdanning

— Hva med lønnen?

— Den er grei nok. Vi trenger jo ikke akkurat ingeniørutdanning for å jobbe her.

Aetat Rekruttering formidler flest jobber for dagligvarekjeder samt barnehager og selskaper som driver med telefonsalg. Tindvik Sletten har ikke stor sans for telefonsalg, men han kunne godt tenkt seg å jobbe deltid i en barnehage.

— Det står all respekt av alle som står ute i regnet og jobber med unger, sier han.

I butikken i Nygårdsgaten er det tre heltidsansatte i tillegg til sjefen. Seks jobber deltid, og alle disse er studenter.

— Du er ikke redd all jobbingen går ut over studiet?

— Det finner vi ut om tre år, sier Tindvik Sletten.