Etter nok et SAS-uhell med flytypen Dash Q400 natt til onsdag, har også Widerøe besluttet å sette sine fire fly av denne typen på bakken.

— Vi gjør dette fordi vi rett og slett ikke tar noen sjanser. Vi har hatt to hendelser tett opptil hverandre, og vi er ekstremt konservative når det kommer til sikkerhet, sa informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB i morges.

150 SAS-passasjerer berørt

SAS Norge benytter ikke denne flytypen, men SAS Danmark, som har ansvaret for flygningene mellom København og Bergen, benytter Dash Q400 i disse flygningene.

På Flesland kan vaktsjef Kristin Larsen Børhaug ved SAS Ground Service fortelle at omtrent 150 passasjerer i Bergen er berørt av SAS sine kanselleringer i dag.

— De som er berørt bør ta kontakt med SAS så blir de booket om. Vi anbefaler uansett folk til å møte opp, sier Larsen til bt.no.

Informasjonssjef for SAS Norge utdyper:

— De som er berørt av kanselleringene får tilbud om å fly via Oslo til København, eller så kan de få pengene igjen, forteller Midteide.

Fire Widerøe-flygninger

Widerøe hadde i dag totalt fire flygninger med denne flytypen, tre mellom Flesland og Torp Sandefjord og en mellom Flesland og Aberdeen.

Informasjonskonsulent i Widerøe, Astrid Fuhr, forteller at to av flygningene i dag ble innstilt, mens de to andre gikk som planlagt med andre fly.

De innstilte flygningene er Widerøes fly fra Flesland til Torp Sandefjord klokken 11.05 og 15.35.

— Vi vet enda ikke hvor mange passasjerer det gjelder, men det kan være opp til 50 passasjerer på hver avgang, sier Fuhr, som beklager de innstilte turene.

— Nå prøver vi så godt vi kan å ta vare på alle passasjerene, ved å booke om og refundere billettene deres. Vi oppfordrer passasjerene til å holde seg oppdatert på wideroe.no eller å ta kontakt med oss på telefon 810 01 200 eller nærmeste flyplass, sier Fuhr.

Lenke: Sjekk om flyet er i rute på Widerøes sider.

Fuhr opplyser at ingen flygninger i morgen er innstilt.

Ny hendelse Etter ulykken i Ålborg søndag bestemte SAS Danmark, SAS Sverige og Widerøe seg for å undersøke understellet på alle fly av typen Q400. Disse undersøkelsene har allerede startet.

Natt til onsdag var det en ny hendelser i Vilnius i Litauen. Det ene landingshjulet sviktet under landing, men ingen av de 48 passasjerene eller fire besetningsmedlemmene om bord kom til skade.

Den canadiske flyprodusenten Bombardier anbefalte onsdag at alle fly av typen Dash 8-400 i hele verden settes på bakken.

Forsøker å skaffe leiefly Informasjonsdirektøren tror ikke passasjerer som har reist med Dash-flyene har vært utsatt for noen fare.

— Vi har hatt 1,7 millioner landinger med denne flytypen, uten problemer. Vi gjør dette for å være helt sikre, sier han.

Det er foreløpig ikke funnet noen feil på landingshjulene til de fire Widerøe-flyene.

— Første runde av undersøkelsene er i gang, og det er ikke funnet noe. Flyene skal så sjekkes grundigere fra flyfabrikanten før de vil bli satt inn igjen. Vi håper å kunne friskmelde ett og ett fly så snart som mulig slik at de kan bli satt inn i trafikk igjen, sier Kongsteien.

Kallestad, Gorm
BER FOLK MØTE: Vaktsjef Kristin Larsen Børhaug på SAS Ground Service på Flesland ber alle berørte om å møte opp til tross for kanselleringene.
Lene Bergtun