Nede på Ekofiskfeltet vil det gedigne kranfartøyet Saipem 7000 løfte plattformdekket opp på understellet i to store løft. — Eldfisk 2/7 S er det første plattformdekket vi leverer etter at Kværner ble etablert som eget selskap i 2011. Vi er svært stolt over jobben og tror det blir en fantastisk referanse som vi vil ta med oss i konkurransen om Johan Sverderup og andre fremtidig oppdrag, sier Odd Naustdal, som er kommunikasjonssjef hos Kværner.

Har fortsatt nok å gjøre

At dekket nå forlater Stord betyr ikke at Kværner-ansatte blir gående å sparke i grusen uten å ha noe å gjøre. De har mer enn nok å henge fingrene i med Edvard Grieg plattformen som skal være ferdig neste år. Dessuten er Kværner i gang med et stort prosjekt på Nyhamna i Romsdalen, hvor gassen fra Ormen Lange-feltet blir tatt i land og blir behandlet.

4000 ansatte

Kværner har i øyeblikket rundt 4000 ansatte som styres fra Stord, mens rundt 2500 av dem har sin fysiske arbeidsplass på Stord.

Odd Naustdal understreker at Eldfisk har vært et viktig prosjektet, ikke bare for Kværner, men for en rekke underleverandører lokalt, regionalt og nasjonalt.

ConocoPhillips som er operatør på Ekofisk har gitt Kværner et tilleggsoppdrag med å bistå og klargjøre plattformen for produksjonsstart etter at dekket er løftet opp på understellet ute på feltet.

Et av de store feltene

Eldfisk er et av de to største feltene i Stor-Ekofisk-området og har vært i produksjon siden 1979. Feltet ligger i den sørlige delen av Nordsjøen, rundt 300 kilometer fra kysten.

Selve plattform-løftet ute på feltet vil skje i to omganger.

Ut på fetet og løftes om bord på ståunderstellet. Først løftes selve rammemodulen på plass, og deretter den såkalte utstyrs- og boligmodulen oppå denne. Hele palttformdekket har en vekt på 15 500 tonn.