• Dette var fullstendig livsfarlig. Familien hadde utrolig flaks, sier Ole Vidar Lunde i Fitjar kraftlag, etter at masten på seilbåten traff tre kraftledninger i et sund på Fitjar.

EIR STEGANE

Mens bergensfamilien på fem nøt nydelig vær og vakker Fitjar-natur, traff masten på den 45 fot lange seilbåten plutselig kraftledningene som går over sundet Kvalneset.

Ledningene braste sammen, kortsluttet og ble svidd av, før de gnistrende stumpene braste i sjøen. Elverksjef i Fitjar kraftlag, Ole Vidar Lunde, karakteriserer det som et eneste stort lykketreff at verken familien eller båten ble skadd i går ettermiddag.

— Vi sier at 220 volt er livsfarlig. Her var det snakk om at 20.000 volt passerte gjennom deler av båten noen sekunder. Masten var i aluminium, og dersom noen hadde holdt seg i den eller andre deler av båten der strømmen gikk, så hadde de garantert vært døde, sier Lunde.

Noen hundre mennesker på Fitjar var uten strøm i vel 20 minutter etter sammenstøtet. 50 boliger, for det meste hytter, var uten strøm i omkring tre timer.

— Familien kontaktet først politiet etter hendelsen, og så kontaktet de oss. De forklarte uhellet med at de stolte på et elektronisk kart som ikke hadde dette spennet inntegnet, sier Lunde.

Familien skal også ha hatt et papirkart om bord, men dette brukte de ikke.

Kraftlaget har rapportert alle luftspenn med posisjon og høyde, og disse er vanligvis markert på kart. I tillegg ligger de ute på Internet, og det er skiltet der ledningene går.

— De burde ha fulgt bedre med, sier Lunde.

Han er i fortsatt dialog med familien i forhold til erstatning.

— Det vil bli et økonomisk oppgjør mellom Fitjar kraftlag, familien og eventuelt deres forsikringsselskap. Det koster atskillige 10.000 kroner å få dette på plass igjen, sier Lunde.

Etter den skremmende episoden reiste familien vider nordover i retning Austevoll. Bergens Tidende forsøkte å få dem i tale om det som hadde skjedd, men de ønsket ikke å snakke med avisen.