ELISABETH LANGELAND MATRE elisabeth.matre@bt.no

I fjor gikk seilasen som en del av Torgdagene. Det var arrangørene så fornøyde med at de gjentar suksessen i år.

– Niende juni blir det ekstra fint på Vågen. Da stiller vi med så mange seilskøyter vi klarer for å sette vårt preg på bybildet, sier ansvarlig for seilasen, Ellen Haldorsen.

Skonnerter, kuttere, seilskøyter, gavellbåter og litt til. Bergen Seilskøyteklubb (BSSK) teller 125 medlemmer og 30 båter. De har arrangert Faannessens pokalseilas siden 1988, og pokalen henger høyt hos de sjøglade. Strekningen går over tolv nautiske mil, og seilasen varer i alt fra to til ti timer. Så er det fest.

– De som ønsker å seile, trenger ikke være medlemmer av klubben. Men det må være klassiske treskøyter, forklarer formann i BSSK, Haldor Haldorsen.

Klubben ligger idyllisk til rett ved Straume bro. Der dupper stolte båter på rekke og rad. Eller det vil si – en god del står på land også. Under bygging. Eller restaurering. Her snakker vi om livsstil – og maaange arbeidstimer.

– Over halvparten av båtene her er selvrestaurert eller selvbygd, forteller ekteparet Haldorsen og peker utover Skonnertbukten, som de kaller den. p

På vei opp i skuten «Aida» forteller de lurt at akkurat her, akkurat for ni år siden, møtte de hverandre for første gang.

– Jeg skulle hjelpe Haldor med fortøyningen, og så ble det bare sånn, smiler Ellen.

De forelskede seileentusiastene har plastskute, så de deltar ikke i konkurransen på Byfjorden. Men du treffer dem likevel, i dommerbåten. Føler noen seg fristet til å være med i jakten på pokalen, ring Ellen på telefonnummer 55 124386 eller 930 25136.

¿og har du ikke båt, så er du velkommen likevel. Det ligger nemlig noen skuter ved Ruskeneset som trenger ekstramannskap. Tvi, tvi.

SOSIAL POKALJAKT: 9. og 10. juni blir det Torgdager og Faannessens pokalseilas i Byfjorden. Ellen og Haldor Haldorsen fra Bergen Seilskøyteklubb ønsker alle med tradisjonell seilskøyte velkommen til seilasen. FOTO: TOR HØVIK