— Eg ble helt hyyyyper, sier Olafur Einar Haflidason (11).

Zachariasbryggen: Det virrer rundt en flokk miniforskere med røde skyggeluer og et vitenskapelig syn på fiberkost.

Et førtitall sjetteklassinger fra Slettebakken skole har vært prøvekaniner for norsk frokostforskning.

Melk eller cola?

Resultatet ble lagt frem i går under Forskningsdagene 2003: Tap på bortebane for cola og seigmenn.

— Det godeste var seigmenn, sier Mariell Sunde (10).

— Men det er nok lurest å spise brød med pålegg.

Bergens Tidende har tidligere fortalt om skolebarna i klasse 6A og 6B som deltok i prosjektet «Bedre helse uten sukker?».

Undersøkelsen skulle avsløre kroppens reaksjoner på tre ulike frokoster: Brød og melk/juice, godteri og brus, og frokostblanding, melk og frukt.

Etter frokostene ble det arrangert to timers undervisning, løping på tid rundt Tveitevannet og til slutt matematikkoppgaver. Sammen med ernæringsfysiolog Randi Tangvik ved Haukeland universitetssykehus, konstaterer lærerne at sukkerfrokosten slo ut under matematikkoppgavene.

Løp for fotografene

— Vi så helt klart dårligere matematikkprøver.

Høyt sukkerinntak gir dårligere konsentrasjon, sier klasseforstander Elin Kjetland.

Elevene sprang imidlertid fortere med seigmann- og cola innabords. Men det var samtidig foran et fulltallig pressekorps fra avis og tv.

— Vi tror barna løp så fort fordi de ble filmet og fotografert. Derfor regner vi med at utenforliggende årsaker spilte inn, sier Kjetland.

De fant også ut at kroppen regulerte blodsukkeret på et stabilt nivå alle dagene. Det forklares med effekten av glykogen, kroppens egen energireserve.

FROKOST-EKSPERTER: – Det er ikke lurt å spise masse sukker før matteprøver. Da klarer du nesten ingenting, sier (fra venstre) Mariell Sunde, Kristina Eilertsen, Olafur Einar Haflidason, Marius Olsen Drangevåg og Karianne Hjartholm Gjerald - fra klasse 6B, Slettebakken skole.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ