Det er så amerikansk som det kan bli: Fredag møtte to dresskledde menn fra Secret Service opp ved akuttmottaket på Haukeland. Med seg hadde de to norske uniformerte politifolk.

Gass og kjemikalier

Amerikanerne stilte en rekke spørsmål om sykehuset, og hvilke rutiner som finnes.

Bakgrunnen for besøket var å sjekke hva som venter Clinton dersom han skulle få et illebefinnende eller bli utsatt for noe i løpet av sine dager i Bergen.

— De stilte sikkert hundre spørsmål. De spurte blant annet om vi hadde en beredskapsplan i forhold til angrep med gass og kjemikalier, de ville se alle avdelingene på akuttmottaket og spurte spesielt om å få se traumerommet, stedet hvor vi behandler alle akuttskadede, sier avdelingsleder Heidi S Brevik.

Bor på hotell Norge

Forhåpentligvis slipper Clinton unna behandling på Haukeland. Det er nok andre steder i Bergen den tidligere presidenten har mer lyst til å besøke.

Både arrangører, politiet og kommunen er svært hemmelighetsfulle om hva slags program eks-presidenten har i Bergen. Til dem som ønsker å ta en titt på Clinton, er rådet enkelt: Hold dere i nærheten av Hotell Norge, der han bor. I Tromsø tok Clinton seg en improvisert tur rundt i byen, og mye tyder på at han vil gjøre det samme i Bergen.

Dette er også politiet i Bergen fullt klar over. Bergenspolitiet har fått beskjed om at Clinton er impulsiv og ikke nødvendigvis går og legger seg tidlig. Han kan like gjerne ende opp med en drink på ett eller annet utested.

Golf i Meland?

I kveld klokken 18.30 begynner arrangementet i Grieghallen. Der vil Clinton være sistemann ut, etter at Hans Blix har holdt sitt foredrag og konferansier Christine Korme har presentert de to. Det betyr at Clinton har mange timer i Bergen uten fastsatt program. Spekulasjonene har vært mange, men arrangør Terje Marcussen vil ikke avsløre noen planer.

— Det kommer helt an på været også. En tur til Fløyen eller Ulriken er jo for eksempel uaktuell hvis det pøsregner, sier Marcussen.

Det samme kan gjelde golfbanen på Meland, som skal ha blitt kontaktet i tilfelle Clinton ville ta seg en runde mens han er her. I går var daglig leder Knut Holberg i Meland Golf svært hemmelighetsfull.

Clinton og Friele

Ordfører Herman Friele har heller ingen Clinton-avtale.

— Jeg har ingen avtale privat, og har ikke bedt om det heller. Du vet, han vil vel bruke tiden til å dyrke sine private interesser, sier Friele - og ler lurt når vi antyder golf.

FINT BESØK: Secret Service var fredag på Haukeland for å sjekke forholdene. Vi skal kla-re å ta imot Clinton, dersom han skulle havne her, sier avdelingsleder Heidi S. Brevik.
Høvik, Tor