Se video øverst i saken

En tilfeldighet under en studie på forskningsstasjonen på Austevoll avslørte at fisk kan ha evne til problemløsning og innovasjon. Det melder Havforskningsinstituttet på sin nettside.

— Vi utførte et forsøk med selvfôringssystem der fisken kan velge å trekke i automater med ulike typer fôr. Utløsersnoren hadde en slangebit i enden som agn. Ved trekk falt pellet med fiskefôr ned i karet om lag 60 centimeter nedstrøms for utløseren, sier forsker Jonatan Nilsson.

56 individer var med i forsøket. De ble merket med en farget perle rett foran den fremre ryggfinnen.Videobildene viste at 86 prosent trakk minst en gang, men 1-2 fisk sto for mesteparten av trekkene og fôret dermed resten også. Det er et kjent mønster hos andre fiskearter.

Fra panikk til handling

Langt mer oppsiktsvekkende var at tre av fiskene økte frekvensen av aktiveringer med merket tydelig i løpet av kort tid.

Til vår overraskelse endret fiskene atferden fra panikkartet flukt til målrettet handling.

— En dag hektet tilfeldigvis utløsersnoren seg fast i perlen på ryggen på en av torskene, noe som også resulterte i at fôrautomaten ble utløst. Da torsken merket at den hang fast, reagerte den med rask panikkartet svømming til den kom seg løs. Det skjedde med tre fisk i to ulike kar og flere ganger med de samme fiskene, sier Jonatan Nilsson.

Men så:

— Til vår overraskelse endret fiskene atferden fra panikkartet flukt til målrettet handling. De svømte rolig opp mot snoren, posisjonerte seg og la kroppen slik at agnet hektet seg fast i perlen på ryggen. Så svømte de fremover og aktiverte automaten for deretter å svømme direkte til området der fôret landet, sier han.

Det var som om de hadde fått en idé om at merket kunne brukes til å utløse automaten.

«Har funnet noe viktig»

Havforskningsinstituttet gjorde forsøket i 2009, men ventet til i høst med å publisere resultatene. Nå venter de på reaksjoner fra andre forskere.

— Vi mener vi har funnet noe viktig, at fisken er fleksibel og kan finne på å gjøre ting på en ny måte. De er litt mer kompliserte i atferden enn man har trodd, sier Nilsson.

Den mest aktive torsken startet automaten over 400 ganger i løpet av fire uker.

Den raske økningen i bruk av merket sammenfalt med en dramatisk reduksjon i tiden det tok fra fisken trakk til den var fremme i fôringsområdet. Det tyder på at fisken fikk en aha-opplevelse om at teknikken var en smart måte å skaffe seg mat på, sier forskeren.

Å bite i fôrlignende gjenstander som slangebiten på utløseren er en naturlig og genetisk forankret utforskningsadferd for torsk. At de assosierer biting med fôring er derfor lite overraskende.

Tidligere studier har også vist at fisk kan ta skjell og kråkeboller i munnen og slå dem mot stein, men Nilsson mener at dette er noe annet.

— Å assosiere et svømmemønster som resulterer i et trekk i ryggen med fôring, det er en fullstendig kunstig situasjon. Det finnes ikke noen lignende situasjon i torskens naturlige miljø, derfor er de heller ikke evolusjonært disponert for å lære denne assosiasjonen, sier Nilsson.

Diskuter saken under:

OVERRASKET: Forsker Jonatan Nilsson.
PRIVAT