Du har sikkert lagt merke til det — desember har vært en usedvanlig regnfull måned, selv til Bergen å være. Det har faktisk ikke vært en eneste desemberdag uten regn hittil i år.

Over normalen

Vi er allerede langt over normale nedbørsmengder i desember. Normalen for desember er 235 millimeter nedbør - 2. juledag har vi allerede nådd 341 millimeter, kan Meteorologisk institutt melde.

Torsdag ettermiddag var det for en gangs skyld nesten tørt på bakken, noe som i disse tider må kunne kalles ekstremvær.

Folketomt

BT tok turen ut for å dokumentere ekstremværet. Det var ikke mange mennesker å se i Bergen 2. juledag. I nærmest folketomme gater var det kun en og annen sjel som var ute og luftet hunden sin og noen fortumlede turister.

- Vi mangler mat

På Bryggen er familien Shoni omtrent de eneste menneskene å se. Den sterke vinden plager dem ikke nevneverdig, det var de forberedt på før de bestemte seg for å legge juleferien til Norge. Det er noe helt annet som skaper problemer for turistene på Bryggen denne romjulen.

— Vi får ikke tak i mat. Det var ikke engang romservice på hotellet, så det ble noen sjokoladebiter i baren, forteller Steven Shoni.

De er vant til helt andre forhold i England, for 2.juledag er «Boxing day» og regnes som den store shopping-dagen i England, hvor gatene er fulle av folk.

— Det er ikke det at vi vil shoppe, men vi skulle gjerne funnet oss et sted å spise, sier Steven.

At nordmenn liker å holde seg innendørs i julen synes turistene er interessant.

— Det er interessant å se kulturen deres, og jeg visste at det kom til å være litt folk her, men jeg visste ikke at det kom til å være folketomt, sier Harriet Shoni.

SULTNE: Det er ikke været som har plaget familien Shoni fra England. - Vi finner ikke noe sted å spise, sier Harriet Shoni.
CHRISTINA HAUGE