Et gedigent langbord fylte hele den ene korridoren inne på Storken i går. Og med en fødsel så smått i gang på det ene familierommet, var det tid for ti års bursdagsbesøk med hjemmelaget saft, boller og bløtkaker på gule og blå plasttallerkener. Bordet var pyntet med tulipaner, girlandere og norske flagg, og klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen og sjefsoverlege Per Børdal holdt fine taler for Storken og dens førstefødte.

— Kjære tiåringer. Gratulerer med dagen! Her på Storken har vi ikke flere apparater i dag enn det vi hadde da dere ble født for ti år siden. For her fødes barn på gamlemåten, helt naturlig og nesten som i steinalderen. Heldigvis, smilte klinikkoverjordmoren og så fornøyd utover ungeflokken som hun har vært med på å føre sikkert inn i verden.

En naturlig prosess

I løpet av de ti årene Helse Bergens kombinerte føde- og barselavdeling Storken på Kvinneklinikken har eksistert, har rundt 12.000 små barn kommet til verden der. I dag velger faktisk én av fire kvinner å føde på Storken.

— Vi er veldig stolte av det vi har fått til her på Kvinneklinikken. Grunntanken bak Storken er at fødselen skal være en mest mulig naturlig prosess. Å føde er ikke en sykdom, men en fysiologisk prosess. Her er vi opptatt av å fremme trygghet og ikke minst hjelpe den fødende til å tro at hun kan føde selv - uten medikamentell smertelindring, forklarte avdelingsjordmor Jorunn Tunestveit.

Ved bordenden fant vi et lykkelig par med sin nyfødte, som var mett på morsmelk og sov seg gjennom hele festen.

— Det var kjempebehagelig å føde her. Selv om det selvfølgelig var smertefullt, var det en helt ny kroppsopplevelse. Og personalet gjorde at jeg følte meg veldig trygg. Jeg anbefaler alle som har anledning til å føde her, til å gjøre det, sa mamma Britt Karen Spjeld.

— Hva skal gutten hete, da?

— Nei, det har han ikke fortalt oss ennå, smilte pappa Kolbjørn Helland lurt.

Nummer to og tre ...

For å sette en grense, hadde Storken invitert de fjorten barna som var ført opp på den aller første siden i fødejournalen. Av disse dukket åtte opp med sine respektive voksne i går. Sammen med ansatte og barselpasienter med familier var det en god gjeng som inntok det innbydende bursdagslangbordet.

Storkens aller førstefødte, Thomas Dyngeland, kunne dessverre ikke komme. Men nummer to, Henning Pettersen Tveit, var der sammen med mamma Wenche. Også nummer tre (og den førstefødte jenten) Emilie Gayathri Bernardshaw var lykkelig til stede. Med seg hadde hun mamma Anne Marit Sørlie, storesøster Monica Heldal og niese Hedda (5 mnd.).

Både Henning og Emilie hadde tiårsdag i går, og syntes det var kjempeflott med fest på Storken.

... og nummer ti

Det syntes også ni år gamle Jørgen Breivik. Han strålte som en sol og spiste kake sammen med mamma Sonja Olsen.

— Jeg var Storken-barn nummer ti. Og så fyller jeg ti år på lørdag. Det blir liksom litt dobbeltjubileum, det, smilte han stolt.

Og etter bespisningen og talene var det tid for appelsinløp i en korridor like ved. Barna mot de voksne. Gjett hvem som vant?