På Bulandet driver Vivian Vatnøy galleri Havblink på femte året. Hovedsakelig er det hennes egne bilder som henger på veggene, men hun inviterer også hvert år flere andre kunstnere til å stille ut.

— Det er spennende å sette sammen folk med ulike teknikker, sier hun når vi møter henne i galleriet som ligger på øyen Fedøy. Ni andre kunstnere er representert, med arbeider i blant annet keramikk, villsauskinn, glass, tre og foto. Selv lager Vatnøy bildene sine delvis av fiskeskinn.

— Jeg er hele tiden på jakt etter garvet fiskeskinn. Jeg har fått tak i pigghå, lange og torsk. Men det er ikke lett å få tak i fiskeskinn, i hvert fall ikke i Norge. Det blir mye søking på nettet, sier Vatnøy.

Kunstneren hadde arbeidet mye med tekstil, da hun fikk overta overskuddslageret etter en som hadde planer om å begynne å forhandle med fiskeskinn. Siden er kombinasjonen tekstil og fiskeskinn blitt et varemerke. Uten at hvert bilde for enhver pris skal ha innslag av fisk.

— Jeg ser jo at det er populært, men jeg vil ikke binde meg til det, sier hun.

— Hvorfor er garvet fiskeskinn så vanskelig å få tak i?

— Det er ikke mange som driver med det. Jeg kan få en god del på Island - men da får jeg masse av én sort. Jeg har ikke bruk for paller med likt skinn, jeg har bruk for ulike. Men etter hvert som folk blir klar over at jeg er på utkikk etter dette, tipser de meg om de kommer over noe, sier hun.

Hun peker på noen lange fiskeskinn som ligger på bordet midt i galleriet. -Alt dette er laks, men garvet ulike steder, så de er helt forskjellige i fargen.

Galleriet holdes bare åpent om sommeren, så om vinteren er hun avhengig av å stille ut andre steder.

— Jeg ga meg selv noen år på å finne ut om det kunne la seg gjøre å drive galleri her. Og det er spennende å se at det går bra. Som sommergalleri går det bare bedre og bedre, sier Vatnøy.

Roar Christiansen
Roar Christiansen
Roar Christiansen