Se opptak i vinduet over!

Tre av landets partiledere kommer fra Hordaland. Men hvem av dem har mest å tilby Vestlandet? Hvem får kjappest fart på Bergensbanen?

Det var spørsmålene da Erna Solberg (H), Audun Lysbakken (SV) og Knut Arild Hareide (KrF) møttes til debatt i regi av BT på Logen Teater tirsdag kveld.

Debatten, som ble ledet av BTs kommentator Frøy Guldbrandsen, varte i halvannen time.

Lite konkrete

Partilederne var vage og lite konkrete da debattlederen spurte hva de har tenkt å gjøre med Bergensbanen og når.

— Vi har hatt en tydelig prioritering de siste seks årene av krysningsspor og intercityløsninger, ikke bare i Oslo, men også rundt de andre store byene, sa Erna Solberg.

— Vi mener at Ringerikstunnelen er et godt OPS-prosjekt (Offentlig Privat Samarbeid). Jeg har lansert intercitykvadratet i Oslo fordi jeg mener det er en bynær løsning. Det har også den baktanken at det vil gjøre det mye raskere å komme til Bergen. Det burde være bra for alle. Men fordi dette er en strekning som ikke går inn et eksisterende offentlig nett, så er det faktisk et utmerket prosjekt som et offentlig-privat samarbeid som kan vi komme i gang med i løpet av den første tiårsperioden, sa Solberg.

Audun Lysbakken nektet for at SV har skjøvet Ringeriksbanen helt på slutten av tiårsperioden i Nasjonal Transportplan.

— Målet er å starte planleggingen så tidlig som overhodet, sa han.

KrF og Brann

Mens bergenseren Lysbakken snakket om miljø og rettferdighet som det viktigste også i vest, dro bømlingen Knut Arild Hareide (KrF) sammenlikningen mellom sitt eget parti og Brann.

— Brann er veldige gode i Bergen, KrF er gode for hele landet. Men KrF er også spesielt bra for Vestlandet. Bybanen i Bergen er vi stolte av. Da KrF gikk inn i byrådet sammen med Høyre, så vi at dette er en så viktig sak for oss at hvis vi ikke får den på plass, blir vi ikke med. Nå ønsker KrF å utvikle dette videre, sa Hareide.

Han trakk også frem fergefri E39.

— Det er et prosjekt som bør realiseres innen 20 år, men vi er nødt til å gjøre mer de ti første årene, sa Hareide.

Hvem vant debatten? Diskuter under:

(Du kan også delta i debatten på Twitter med emneordet #vestlandet)