Bla i bilder øverst!

Bergen våknet fredag til pudderføre, full vinter og gode muligheter for snømann-produksjon.

Rare scener utspilte seg — i byen som ikke er bortskjemt med snø i desember.På fortauet opp mot Fløibanen, midt i Bergen sentrum, tok en snøfrosk form - med grønn topplue og en nederlandsk 6-åring som ivrig fødselshjelper.

- Lage noe fint

Men også utenfor bygrensene ble det produsert snømenn og -figurer i det hvite eventyrlandet.

På Møvik i Fjell koste kusinene Katarina og Angelina seg med snømannlaging.

FØRSTE GANG: Helt fra Uganda til Bergen og snø. Simon Kibira and Musa Kisiriko. - Det er veldig moro, sier Kibira. Han sier han skal sende foto av seg selv og snøkvinnen til sin ett år gamle datter i Uganda.
ODD NERBØ

Og fra Askøy ringte en overbegeistret Heidi Kleppe etter å ha sett en hardpakket «isbjørn-med-unge»-figur på Askøy.Isbjørnen er laget av trebarnspappa Truls Danielsen (36) på Kleppestø, viser det seg.

— Etter å ha måkt snø i dag, ville jeg lage noe fint i stedet for å ha en haug liggende. Og så ballet det litt på seg, sier 36-åringen, malermester av yrke.

Han forteller at han aldri har laget noe så stort i snø før - og at han er fornøyd med resultatet.

— Den ble ganske høy og vellykket. Jeg prøvde å få ungene med, men det tok litt mer tid enn de hadde tålmodighet til.

- Hvor lang tid?

— Det gikk fire-fem timer. Figuren får frem smilet på mange som går forbi her, sier Truls.

- Hva er den svarte skyggefargen?

— Det er restene av en sprayboks med hårfarge fra Halloween.

«Gode forhold»

Det blir gode muligheter for flere snømenn og mer generell snøkos i dagene fremover, ifølge statsmeteorolog Anne-Mette Olsen ved Vervarslinga.

BT snakket med henne tidlig fredag kveld.

KUSINER: På Sotra koste kusinene Katarina og Angelina seg med å lage snømann.
Jan Erik Nygaard

— Det blir gode ski- og akeforhold i bergensområdet i flere dager. Man får bare komme seg ut og kose seg masse. I denne byen må vi bruke de snødagene vi får.Olsen mener å huske at fjorårets desember kun bød på én snødag i Bergen.

Nå regner hun med at det hvite dekket blir liggende i hvert fall til og med mandag. Natt til tirsdag skal temperaturen begynne å stige gradvis - og det skal vare til fredag.

Den nært forestående helgen er det svært lyse utsikter for snø- og friluftsglade.

— Lørdag blir det godt og kaldt, fra minus tre til minus fem, med høye, tynne Cirrus-skyer som solen vil skinne gjennom. Søndag blir litt varmere, men fortsatt nokså kald. Også mandag vil det være kaldt nok til at nedbør stort sett kommer som snø, sier Olsen.

- Venter mindre trøkk

På veiene gikk det stille og rolig for seg andre juledag, ifølge hordalandspolitiet uten alvorlige ulykker.

Mest kaotisk var det kanskje sør i fylket. Der var det flere større kollisjoner både i Stord og Sveio. Heldigvis skal ingen ha ført til personskade.

Det ble også registrert ulykker i Bergen sentrum og på E16 i Voss, men også der uten at personer kom til skade.

— Folk har vel tatt det med ro, og det er gledelig. Andre juledag er ikke den mest trafikktunge dagen, heller, oppsummerer operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Frode Kolltveit.

Verken i Hordaland eller Sogn og Fjordane førte snøen til stengte fjelloverganger i går. Vegtrafikksentralen har uansett full beredskap for natt til i dag og lørdag morgen.

— Men slik det ser ut nå, venter vi mindre trøkk enn vi hadde fredag, sier trafikkoperatør Ove Amundsen.

4-5 TIMER: Pappa Truls fikk ikke ungene med på hele prosessen: Denne isbjørn-firguren tok fire-fem timer å lage. Kan beskues på Kleppestø.
Tove Lyngseth