MAGNE REIGSTAD magne.reigstad@bt.noJordalen

Dette er redskapen for deg som planlegger alle tiders skrekkfilm, eller er lei naboens trær. BKK testet torsdag helikopteret med de ti hengende sagbladene til nyttige formål. De ryddet langs kraftlinjen gjennom Jordalen i Åsane. Terrenget er uveisomt. Det er et slit å bedrive linjerydding i stupbratte lia med vanlig motorsag. Det er heller ikke lett å få tak i kvalifisert mannskap til slikt arbeid.

Statnett eier og er entreprenør for dette mangehodede, 26 meter lange sagmonster. De tar på seg oppdrag over hele landet og blåser unna 1,7 kilometer linje i timen, får Bergens Tidende opplyst.

Presisjonsarbeid Lørdag kvistet Mats greiner med den hengende sagen. Hvis ønskelig, kan helikopteret henge på en horisontalt virkende sag. Den kutter tretoppene til ønsket høyde med like fryktinngytende effektivitet og presisjon.

Helikopteret har en «boble» på ene siden. Det gir piloten full oversikt og kontroll med sagen som han beveger tett inn til de strømførende høyspentlinjene. Dette er presisjonsarbeid på høyt nivå.

Styrer alt De ti sagbladene henter kraften fra en spesialtilpasset 60 hesters påhengsmotor. Bladene klipper unna tynne og tykke greiner som en frisør feier unna hårtustene dine. Piloten starter og gasser opp motoren inne fra cockpiten.

BKK må rydde langsmed linjene for å unngå at trær blåser over kablene. Slikt resulterer enten i skogbrann eller strømbrudd.