-Det er tydelig at i en spesiell aldersgruppe skal alle ha bukseselene på rumpen, sier sikkerhetssjef Eirik Dyngeland.

Å nedlegge noe generelt forbud mot trenden blant unge snøbrettkjørere, er uaktuelt.

— Vi påtaler det fra tid til annen. Men det kan også bli en unødvendig stressfaktor, sier han.

48 millioner turer

Det er kveldskjøring i skisenteret, denne gangen sponset av en sportskjede som låner ut ski. Snøbrillene samler regndråper. Lyskasterne er pakket inn i kompakt tåke. Men t-krokene går i ring, og drar en jevn strøm av entusiaster lukt opp i grå bomull.

Hver sesong logger norske skiheiser formidable 48 millioner heisturer. Hvert år rapporteres mellom 60 og 90 ulykker eller uhell, de fleste med blåmerker og kutt. Eikedalen har vært skånet for alvorlige hendelser. Men hver vinter hender det at småunger ikke rekker å komme seg av i tide.

— Det skjer ved et par-tre tilfeller hver sesong. Men en sikkerhetssnor på toppen sørger for at trekket stanser når det skjer, sier Dyngeland.

Hipt med løse seler

16 år gamle Ina Høyland Olsen fra Sotra kjører brett. Selene henger ned. Hun innrømmer at det er litt kult.

— Men det er litt ekkelt å ha dem på seg også, sier hun.

Én gang hektet hun seg fast etter benet, og ble hengende et stykke etter t-kroken. Det var en av de første gangene hun prøvde snowboard. For det er alle nybegynneres lodd i livet på snøbrett: Å komme seg opp er ofte vanskeligere enn å kjøre ned.

Etter hvert kommer pappa Torgeir Olsen og forsikrer at han har mast om at bukseselene skal på. Men vil 16-åringen høre på?

25 år uten dødsfall

Under transport i norske skiheiser har det ikke vært en dødsulykke på 25 år. Det Norske Veritas betegner det som «nærmest utrolig».

— Det er en enormt bra statistikk. Sikkerheten ved norske skiheiser er god, sier avdelingsingeniør Jan Bøen i Taubanetilsynet, Det Norske Veritas.

— Generalsekretær Andreas Rødven i Norske Skiheisers Forening sier han har lagt merke til buksesele-trenden.

— Men jeg har ikke hørt at det skal være noe sikkerhetsproblem, sier han.

Derimot vil foreningen i nær fremtid sende ut notat hvor heisvakter bes overvåke småbarn med «fangremmer» på ryggen. Og snøbrettkjørere skal nektes å ta av seg brettet i stolheisen.

- LITT SKUMMELT: - Det var skummelt i begynnelsen. Jeg har hørt om mange som opplever å henge etter kroken de første gangene, sier Ina Høyland Olsen (16), som i går var snøbrettlærer for broren Anders (11).