— Sedlene er av svært dårlig kvalitet. Man trenger ikke se nøye etter for å forstå at det dreier seg om forfalskninger, sier fungerende politioverbetjent Rolf Hegland ved Hordaland politidistrikt.

Han tror ungdommer kan ha produsert sedlene ved hjelp av vanlig datautstyr.

Stakk av

Tirsdag denne uken ble de falske pengene forsøkt brukt ved tre butikker i Bergen. Betjeningen luktet imidlertid lunten, beslagla pengene, og kontaktet politiet.

— Gjerningspersonene løp fra stedet, men vi har sikret oss gode videobilder, så jeg regner med at vi skal klare å spore dem opp, sier Hegland. I dag fikk politiet melding om flere falske sedler. Først fra betjeningen ved en butikk på Kronstad, deretter fra ansatte ved en bensinstasjon i Bjørnsons gate.

— Personen som betalte med den falske seddelen var fortsatt tilstede da vi kom til stasjoen, sier Hegland.

Politiet har til nå beslaglagt fem falske 100-kronesedler.

Streng straff

Politiet tror sedlene kan være produsert av ungdommer. Personene som ble filmet av overvåkningskameraer, ser ut som tenåringer. Det virker kanskje uskyldig, å lage litt ekstra lommepenger på gutterommet, men slik er det ikke. Domstolene slår nemlig ekstremt hardt ned på pengeforfalskning.

— Ifølge lovteksten er det en minimumsstraff på tre års fengsel, sier Hegland.

Politiet i Bergen har hatt flere liknende saker de siste årene. Nå tror Hegland det er slutt. Denne uken lanserte nemlig Norges Bank en ny 100-kronesedler, og denne skal være umulig å forfalske.