TV-aksjonen går i gang først søndag ettermiddag. Men allerede nå er det bøssebærere ute.

— Det er noen som har sett sitt snitt til å utnytte det faktum at det er TV-aksjon i morgen, sier Ane Kristine Aadland, fylkesaksjonsleder i TV-aksjonen til bt.no.

Mystiske bøssebærere har vært på ferde både i Fyllingsdalen og flere steder på Sunnmøre.

Flere telefoner

— Vi har fått flere telefoner om dette i kveld, sier Terje Hilland, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

— Den første som ringte oss hadde oppfattet det som om innsamlerne sa de var fra TV-aksjonen. Mens andre har meldt om østeuropeere som samler inn til «fattige barn i Ukraina», sier Hilland.

- Hva gjør politiet med dette?

— Vi har en patrulje ute i Fyllingsdalen, og vi vil i alle fall snakke med dem og sjekke dem opp om vi treffer på dem. I utgangspunktet er det for så vidt ikke ulovlig å gå rundt og spørre om penger. Men hvem vet hva pengene går til, sier Hilland.

- Reagerer kjapt

TV-aksjonen er i år til inntekt for Blå Kors. Pengene skal hjelpe barn og unge som lider under voksnes rusmisbruk.

Anita Daae, informasjonssjef for TV-aksjonen, sier de er obs på meldinger om falske bøssebærere:

— Da reagerer vi kjapt. Men vi har ikke fått tips om bøssebærere flere steder i landet. Dette pleier ikke være noe stort problem under TV-aksjonen, sier Daae.

Ane Kristine Aadland presiserer at ingen av aksjonens bøssebærere settes i sving for å gå på dørene før klokken 15 søndag.

Noen få vil imidlertid gå i sentrum på kafeer og andre steder fra 12-tiden i dag, for å samle inn penger på offentlige steder.

— Da skal de ha både nummererte og plomberte bøsser, samt ID-kort, sier Aadland.