Tollinspektøren stanser den nigerianske mannen på Flesland lufthavn, en dag i oktober i fjor. Tolleren vet at mannen har sjekket inn en koffert, der han er på vei med flyet til Polen.

Inspektøren spør ham:

— Har du sjekket inn bagasje?

— Nei, svarer mannen.

Dermed er mistanken vekket. Kofferten blir funnet. Blant klærne ligger 693.000 kroner i en plastpose, penger politiet ikke er i tvil om kommer fra salg av narkotika.

På 34-åringen finner de også flere mobiltelefoner. Et av numrene lagret går til annen nigerianer, en 35-åring politiet har hatt befatning med senest dagen før.

Da ble 35-åringen pågrepet med 25 gram heroin i magen, noe som har en gateverdi på i overkant av 20.000 kroner.

Internasjonal aksjon

Begge de to mennene er nå tiltalt av statsadvokaten i Hordaland, førstemann for grovt heleri, den andre for grov narkotikaforbrytelse og heleri. Saken deres skal opp i juni i Bergen tingrett.

— Vi mistenker at disse mer eller mindre lever av å selge narkotika i Norge, med høy profitt. Sett i sammenheng med så mye penger, og at de er uten jobb og inntekt, mener vi å kunne knytte pengene til narkosalg, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

Påtalemyndigheten mener at de to mennene er del av et større nigeriansk nettverk, blant annet fordi 34-åringen har mottatt 65.000 kroner fra to menn som soner lengre narkotikadommer.

— Det viser hvor store og godt organisert mange av de nigerianske nettverkene kan være, sier Christoffersen.

pengebeslag1.jpg
TOLLVESENET

Kontrollen der pengene ble oppdaget, var del av den internasjonale tollaksjonen «Athena III», der 35 land deltok. Beløpet var det største enkeltbeslaget i Norge.

Begge mennene er også tiltalt for å ha sendt titusenvis av kroner med bankoverføring til både Spania, Polen og Nigeria.

Sendt ut, kommet inn

Dette er tredje gang 35-åringen blir pågrepet i Norge. I juni 2012 ble han tatt første gang for ulovlig opphold, og uttransportert til Spania.

To måneder senere ble mannen på nytt tatt i Bergen, og uttransportert til Spania for andre gang.

Før han en måned etter det igjen ble tatt med heroin i magen i Bergen.

— Vi ser i en lang rekke saker at bortvisning til et annet europeisk land ikke har effekt. De får hjemtransport betalt av den norske stat, og er så tilbake etter kort tid, sier Christoffersen.

Siden fant politiets etterforskere ut at mannen hadde brukt tiden frem til den siste pågripelsen i Bergen effektivt og solgt heroin, ifølge tiltalen. Det skal ha vært salg for minst 20–30.000 kroner.

Pakke fra bekjent

Advokat Pål Berg Helland forsvarer 35-åringen.

— Han har langt på vei tilstått det han er tiltalt for, sier Helland.

Det har ikke 34-åringen. Han skal ha forklart at han hadde fått pakken fra en annen bekjent, og at han bare skulle overlevere den.

— Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer Carl-Christian Grythe Hoff. Utover det vil han ikke kommentere saken.