1.mai var Tommy Helgesen på tur med datteren da de plutselig sto ansikt til ansikt med en moskusand.

— Vi ble overrasket da den dukket opp foran oss. Jeg var usikker på hva det var, og tok derfor frem telefonen for å filme, forklarer Helgesen til bt.no.

Takket ja til kjeks

Selv om fuglen både freste og logret med halen, virket den ikke redd da de to nærmet seg den. Den lot seg heller ikke be to ganger da den ble tilbudt litt Marie-kjeks.

— Jeg tror den er vant med folk. Vi kunne helt sikkert klappet den på hodet, men jeg har ikke helt kontroll på hvor hardt slike dyr biter, sier Helgesen.

Anden Andy

Søndag ettermiddag meldte eieren av moskusanden seg til bt.no.

Erik Taule forteller at anden liker å ta seg en spasertur ned til vannet som på folkemunne kalles «Stemmen».

— Han heter Andy og er far til noen egg som skal klekkes om noen dager. Han og moren Ducky har utsikt ned til vannet. På sine daglige turer bader han, vasker seg og rusler litt før han går hjem igjen, skriver Taule til bt.no.

- Trives i våtmark

Førsteamenuensis Ingvar Byrkjedal ved zoologisk avdeling på Bergen museum, tror anden har stukket av fra et privat hjem.

— Folk holder moskusender fordi de tror fuglen fjerner snegler fra hagen. Jeg vet ikke hvor effektive de er, men det hender i hvert fall at de rømmer fra eierne sine, forklarer Byrkjedal.

At Helgesen har møtt på anden ved en bekk er ikke tilfeldig, ifølge Byrkjedal.

— De liker seg godt i våtmark og ved bekker og vann der de finner noe å spise. Dietten deres består stort sett av planter, snegler og insekter, sier han.

Det er heller ikke første gang en moskusand vandrer i dette området. I 2008 var moskusanden Kjartan ute og luftet vingene på Nesttun.

Den gang meldte eierne seg noen dager etter artikkelen på bt.no.

Fra Amerika

Moskusendene stammer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Fuglen finnes ikke naturlig i vår fauna, men klarer seg likevel en stund i den norske naturen.

Arten kan i utgangspunktet fly, men moskusender som har vært i fangenskap mister som regel flyveevnen etter hvert.

— Moskusendene regnes for å være de første temmede fulgene i historien. I Sør- og Mellom-Amerika spiste man dem. De er jo store og gjør seg sikkert godt i pannen, sier Byrkjedal.

I pannen skal ikke anden Andy.

— Verken Andy eller Ducky er pannemat, skriver Taule i en e-post til bt.no, med et lite smilefjes bak.