• En fæl opplevelse, sier BIR.

Renovasjonsselskapet BIR i Bergen reagerer etter å ha fått levert inn en hjort i en plastpose. Hjorten ble levert inn i Fana-området.

— Renovatørene hadde tømt noen spann opp i brønnen på bilen og så hva som lå der. Slakteavfallet fra en vakker hjort lå mellom bossposene, og de måtte bare komprimere det videre inn i bilen, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal.

Det viste seg å være lettere sagt enn gjort.

— Dessverre kom hjortehodet ut igjen et par ganger, men heldigvis uten et hjortebrøl, sier Skudal.

Ber om forklaring

Som bt.no skrev forrige uke, får BIR jevnlig inn mye rart i papirsorteringen: Mikrobølgeovner, lysstoffrør, plaststrips, dyner og tepper. Men firbeinte i husholdningsbosset tilhører sjeldenhetene.

— Slik skal man ikke håndtere slakteavfall. Slike opplevelser er heldigvis sjeldne, men renovatørene hadde en fæl opplevelse, sier Skudal.Også i fjor fant BIR en hjort i bosset, trolig på samme adresse. De vil nå skrive brev til kunden.

— Renovatørene holder stort sett slikt for seg selv, men vi ønsker jo å oppdra kundene våre når det er behov for det, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Hun sier at de også fikk bilen full av hestemøkk forrige torsdag.

— Det var spadd oppi en hyttebeholder, og da er det litt vanskeligere for oss å finne kunden.

Dette gjør du

Slakteavfall er ikke vanlig husholdningsavfall og kommer innunder Mattilsynets forskrifter. De sier at denne type avfall ikke skal kastes i bosset, men destrueres, det vil si brennes.

- Men hva gjør du hvis du har et dødt dyr hjemme og vil bli kvitt det?

— Døde kjæledyr etterlates som oftest hos dyrlegen. Noen vil ha dem kremert og i en urne, og betaler mye for det. Alle døde dyr har en potensiell smittefare, men pakkes mindre dyr godt inn, så merker vi det som sagt ikke, og de destrueres i forbrenningsanlegget vårt, sier Tina Skudal.

Større dyr krever andre ovner med høyere temperatur over lengre tid for å bli fullstendig destruert.

Ifølge BIR må jegere grave ned avfallet eller henvende seg til nærmeste Gilde- eller Nortura-anlegg.

Vil ikke ha det

Det er et generelt forbud mot å deponere eller grave ned biologisk nedbrytbart avfall, men Mattilsynet kan gi tillatelse dersom det ikke er nær drikkevann, badeplass eller liknende, og grunnen ikke består av myr. Stedet må heller ikke ligge i område med bosetting.

BIR tar kun imot slikt avfall på energianlegget i Rådalen når Mattilsynet har gitt en kunde pålegg.

— Ellers vil vi helst ikke ha det. Det holder å si kiloprisen for forbrenning av slakteavfall, så velger jegerne heller andre løsninger. Våre ovner er spesialiserte restavfallsovner. De vil ikke brenne stort slakteavfall lenge nok og under høy nok temperatur til at det destrueres skikkelig. Små døde kjæledyr som er godt innpakket får vi nok en hel del av i bosset, uten at vi merker det, sier Tina Skudal.

«Høyst uvanlig»

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskeforbund sier at han aldri har hørt om blodige hjortehoder i bosset før, til tross at det ble felt 38.600 hjort i Norge i forrige jaktsesong.

— Dette var litt i overkant. Høyst uvanlig. Jeg har forståelse for reaksjonen. Jeg har hørt om folk som har skutt sjøfugler og vippet ut brystene, men jeg har ikke vært borti akkurat dette, sier Farstad.

Han anbefaler denne fremgangsmåten:

— Andre gjør det på en helt annen måte. Jeg var faktisk på den kommunale fyllingen i Asker i dag. Da kom det en kar med restene etter elgeslakt. Eventuelt vil de fleste jegere grave det ned, eller sørge for at det ikke slenger rundt. Det handler om respekt for mennesker - og dyr.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

BOSS OG HJORT: Hjorten var plassert midt blant vanlig hverdagsavfall.
BIR
DRITTJOBB: Ja, det er faktisk hestemøkk.
BIR
FORSTÅR REAKSJONEN: Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.
NJFF