Frilansfotograf Terje Nesthus var oppe i natt for å få med seg nordlyset.

Han hadde lest på sin egen nettside og på Spaceweather.com at det kunne bli nordlysaktivitet i natt, og fikk med seg en kamerat ut for å se om de fant noe nordlys i natten.

— Vi tok turen opp i Kyte, litt opp i høyden, bort fra gatelysforurensningen, og traff blink. Nordlyset var ganske aktivt i natt, det var et imponerende syn der hele himmelen pulserte i over 20 minutter, skriver han i en e-post til bt.no.

- Sterkt nordlys

Begge tok en rekke bilder av den vakre himmelen.

— Til å være så langt sør som Voss, og i tillegg være i en lys periode som april, så var det et ganske sterkt nordlys å se, skriver Nesthus.

Han satte opp to kamera for å ta kontinuerlige bilder til en timelapse. Den viser aktivitet fra to dager siden, tatt gjennom stuevinduet hans, og noe av det som skjedde i natt.

— Det var med andre ord en helt fantastisk natt, med helt klar og finnattehimmel, vel verdt å ofre litt nattesøvn for, sier fotografen.

Mye nordlys om våren

Forsker og leder for Nordlysobservatoriet i Tromsø, Truls Lynne Hansen, sier det ikke er helt uvanlig med nordlys over Vestlandet på denne tiden av året.

— Denne perioden på våren i mars/april, og om høsten i september/oktober er tidspunktet hvor det er mest nordlys, sier han.

- Hvorfor det?

— Det vet vi ikke. Det har noe med jordaksens stilling i forhold til solen, men ingen har en god forklaring, sier han.

Over Trøndelag

Nordlyset ligger vanligvis over Troms og Finnmark, men det hender det utvider seg og kommer sørover. Hansen kan se på sine systemer at nordlyset lå over Trøndelag i natt.

— Der har de antagelig sett nordlyset rett opp på himmelen. Det er ikke så lange veien derfra til området hvor dere har sett det på Vestlandet, man ser det ganske godt på nordhimmelen da, sier han.

I Nord-Norge ser de ikke noe nordlys for tiden, på grunn av den lyse nattehimmelen.

— Der vil nordlyset være borte til august, sier forskeren.

Mer skyer

Også over Knarvik var det nordlys i går kveld.

Men meteorologene kan ikke love samme flotte nordlys i dagene fremover.

— Vi forventer en skyet værtype fremover, med liten sjanse for å se nordlys. I går og i natt var det fint vær med lite skyer, men fremover blir det liten mulighet for å se himmelen om natten, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

Bedre til helgen

Vakthavende meteorolog Kristen Myklebust Ravnestad i Storm Geo har hørt at det er en del nordlysaktivitet i disse dager. Men heller ikke han tror det blir mye å se de nærmeste dagene.

— Det er en mer skyet værtype som er ventet utover dagen i dag og i morgen. Muligheten for å få lengre perioder med klar himmel er ganske liten natt til i morgen, det blir skyene en må nøye seg med å se på, sier han.

Været mot helgen kan bli bedre.

— Om de astronomiske forholdene ligger til rette for det, er natt til søndag natten jeg ville gått for å kikke, sier han.