E16 mellom Bergen og Voss kalles dødsveien på grunn av sine mange ulykker. Bare i fjor ble syv mennesker drept på strekningen.

Da Jarle Hamre kom til Bogatunnelen ved Vaksdal ved 14-tiden onsdag, fikk han sitt livs sjokk. Med fire barn i baksetet ble han forbikjørt av en semitrailer som var få metre fra å smadre en møtende bil.

Det var nedsatt sikt på stedet, regn og våt veibane.

Hendelsen skjer fem dager etter at en vogntogsjåfør ble tiltalt for uaktsomt bildrap etter en ulykke bare ni kilometer unna.

Hadde ikke Hamre bremset ned, slik at semitraileren kom seg over i rett kjørefelt akkurat i tide, kunne det gått helt galt — igjen.

Tutet og presset

Det begynte med at semitraileren, som var på vei østover, kom opp bakfra og tutet og presset på for å komme forbi.

Det hjalp ikke at Hamre kjørte over fartsgrensen, ifølge ham selv rundt 80 kilometer i timen.

— Jeg har kjørt bil i 22 år, og har aldri opplevd at en trailer presser meg. Jeg er ikke noen sinke i trafikken. I fem minutter lå han to meter bak oss og tutet, sier han til bt.no.

— Så la han ut. Vi begynte å filme da han var på siden. Han brukte en del tid på å komme forbi. Jeg bremset ned da jeg så at det kom en bil imot. Jeg tenkte at jeg måtte slippe den gale mannen inn, sier han.

Norske skilter

Semitraileren tuter når den passerer.

— Nå ligger jeg i 80, altså, kan du høre Hamre si på den 24 sekunder lange mobilfilmen.

Ifølge Hamre sto det Lørenskog på traileren, og den hadde norske skilter.

Lastebileier-forbundet forferdet

Kommunikasjonssjef Kari Brun Ågotnes i Norges Lastebileier-forbund reagerer sterkt når bt.no viser henne filmen.

Dette var en vanvittig video, ja! Kari Brun Ågotnes i Norges Lastebileier-forbund

— Dette var en vanvittig video, ja! sier Brun Ågotnes.

Forbundet startet onsdag kveld en jakt på sjåføren. Også de mener at det er ting som kan tyde på at det dreier seg om et norskregistrert kjøretøy.

— Vi setter trafikksikkerhet i høysetet. Det er fordi trafikksikkerhet er hverdagen til våre medlemmer. Slik kjøring som vi ser her, skal ikke foregå på norske veier. Vi tar fullstendig avstand fra denne type kjøring, uavhengig av om det er en norsk eller utenlandsk sjåfør og vogntog, sier Brun Ågotnes.

Hun sier at Lastebileier-forbundet nylig var med i en arbeidsgruppe som så på strakstiltak nettopp mellom Bergen og Voss (les mer om det her).— To av tiltakene vi foreslo, var å sette ned farten fra 80 til 70 på flere strekninger, samt flere avkjøringsfelter slik at tungtrafikken kan slippe forbi andre.

Politiet: - Dette er grovt

Hordaland politidistrikt sier det kan være aktuelt å åpne etterforskning mot sjåføren.

— Jeg vil ikke kalle det drapsforsøk. Det er for drøyt. Jeg regner ikke med at noen normale mennesker ønsker å drepe andre i trafikken. Men dette er alvorlig og grovt. Det er en form for gambling med andres liv som vi ikke vil se, sier leder for trafikkseksjonen i Hordaland politidistrikt, Jens Kleppe.

Han sier at de at vil studere videoen, og at de ønsker kontakt med bilførerne.

Bot og førerkortbeslag

— Jeg regner med at den som kom imot, også hadde en ubehagelig opplevelse. Sjåføren risikerer en kraftig bot og førerkortbeslag, sier trafikksjefen.

Kleppe sier at de kommer til å intensivere overvåkningen av strekningen Bergen - Voss.

Dette er alvorlig og grovt. Det er en form for gambling med andres liv som vi ikke vil se. Trafikkseksjonsleder Jens Kleppe

— Allerede før forbikjøringen, hvis vi hadde kommet over ham, hadde han gjort seg skyldig i førerkortbeslag. Med et vogntog over 3,5 tonn i 80 km/t, beslaglegger vi førerkort på et par og tyve meter. Det er jo ekstra ille når det er motgående trafikk, sier han.

Kleppe sier at de ønsker tips fra publikum både i denne og andre saker.

— Vi tar alt på alvor og forsøker å følge opp. Det er ikke få tips vi får inn, og det hjelper oss til å danne et bilde og grunnlag for planlegging av vår tjeneste, selv om det ikke er alt vi kan følge opp, sier han.

Vet du noe om semitraileren eller bilen som kom imot? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

SÅ NÆR: Fronten til den møtende bilen er ringet inn. Semitraileren rakk å bytte felt akkurat i tide.
SIGRUNN BJØRKELI
HER SKJEDDE DET: Kartet viser en del av E16 mellom Bergen og Voss. Jarle Hamre og hans følge ble forbikjørt ved punkt A (Bogatunnelen) - cirka sju minutter kjøring fra punkt B (Steganestunnelen) der et vogntog forårsaket en dødsulykke i februar i fjor. Den ulykken har nå resultert i tiltale for uaksomt bildrap.
«ALVORLIG OG GROVT»: Jens Kleppe er leder for trafikkseksjonen i Hordaland politidistrikt
ØRJAN DEISZ (ARKIV)