Begge har fjernet to og et halvt kilo overflødig vekt. Øynene har fått seg et skikkelig løft og nissefjesene har fått en kraftig ansiktsløftning.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Flere kosmetiske løft

I over femti år har nisseparet sett noenlunde lik ut. Det er blitt gjort en del kirurgisk og kosmetiske inngrep tidligere, uten hell, for dem som jobber inni draktene og for noen av dem som er kommet for å se på den tradisjonsrike nissedansen.

— Vi ønsket et mer menneskelig uttrykk. Denne gangen har vi leid inn en dukkemaker, sier varehussjef, Kristine Drake.

Pukkelryggen er endelig fjernet og nissene jubler over å ha fått spenst i kroppen igjen. Etter de største kosmetiske inngrepene var det naturlig å fullføre den ekstreme forvandlingen med nye klær, ny sminke og en time hos frisøren.

Monika Solheim har hatt ansvaret for forvandlingen til ekteparet. Som dukkemaker har hun aldri opplevd en slik ekstrem forvandling tidligere.

— Da jeg fikk oppdraget så ekteparet ut som om de hadde rømt fra Rikshospitalet, sier Monika Solheim.

Nissemor har erstattet rynker og porer i ansiktet med frisk farge i kinnene og en god dose brunkrem (grunning). Hun har også fått «extensions», løshår, til å lage tykke og fine fletter.

Utenom de store operasjonene slapp nissefar unna med en ny hårfrisyre og en mer velstelt og trimmet skjegg. Klærne er skreddersydd etter de nye vitale målene.

- Vil vise seg frem

  • Alle kan glede seg til å se dem igjen. Forhåpentlig så er de ikke så skumle lenger, sier Kristine Drake.

— Hvem skal ha denne gjeve jobben som Sundt-nisse?

— Therese Lamela (20) og jeg skal være innmat, sier Martine I. Johansen (19) mens hun er i gang med å få på seg nissekostymet. I år er det tredje gang jentene skal danse og underholde i utstillingsvinduet.

Dukkemakeren måtte være til stede for å gi ekspertråd til jentene mens de prøvde de nye draktene.

Det er litt av et styr å få på seg kostymene. Etter femten minutter med venting er det fortsatt småting som ikke er helt på plass.

— De nye draktene er mye vanskeligere å få på seg, men vi er glad for at vi har mer å spille på nå, sier Martine.

Bevegelige øyne, myk kropp og to hender er også nytt av i år.

Varehussjefen hoppet selv i den ene drakten for å vise oss hvor fin nissefar er blitt.

Sjefen prøver nissedrakten

Etter mye latter og enda mer bal er varehussjefen forvandlet til nissefar.

Det kan være lurt for sjefer å prøve seg på de ansattes arbeidsoppgaver, for å få mer forståelse for arbeidernes hverdag.

— Hvordan har du det inni der? - Jeg må si jeg har stor respekt for håndverket til jentene. De er jo så flinke til å glede og begeistre, sier Kristine Drake.

Martine Johansen smiler lurt. Det er tydelig at hun syns det er stas å få sjefen i en av draktene.

— Endelig får hun prøvd dette selv, sier Martine. Om nisselønnen øker får vi ikke vite, men en ting er sikkert, i morgen danser de «nye» nissene julen inn.

Så får vi håpe den nye fasaden varer livet ut.

Hva synes du om Sundt-nissene? Si din mening her.