– Denne filmen er interessant, både fordi den ganske godt viser norske soldater med utstyr, og at opptakene til nå har vært ukjente. De gamle kjente opptakene er velbrukte, så et nytt friskt pust som dette er veldig spennende, sier førsteamanuensis og avdelingssjef Terje Holm ved Forsvarsmuseet til iBergen.no.

Han har sett filmen sammen med førsteamanuensis Ivar Kraglund ved Norges Hjemmefrontmuseum.

Gratis

Det er universitetet i Bergen som har digitalisert filmen, ifølge Paul Sedal ved Hordaland fylkesarkiv. Filmen ligger på siden nordiki.no , som har samlet norske digitale kilder fra okkupasjonsårene. Filmen finner du her.

Googles videotjeneste tilbyr denne og en annen film tatt opp i Bergen under krigen. Filmene som viser til dels unike bilder fra krigsårene i Bergen, er gratis å laste ned.

Se filmene her:

Bergen 1940

"Bergen" av Norsk Film

Den første filmen er et tre minutter langt amatøropptak, angivelig fra 9. april 1940. Filmen viser både norske tropper i Bergen sentrum, flyangrep og røykskyen etter det som trolig er bombingen av Florvåg på Askøy. Opptakene skaper begeistring både på Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum, skriver iBergen.no.

Trolig laget av norsk soldat

Det er spesielt soldatenes uniformer og den karakteristiske Bergans-ryggsekken som gjorde det lett for Holm og Kraglund å konkludere med at soldatene var norske.

– Filmen er sikkert laget av en norsk soldat som hadde med seg et lite kamera, sier Holm til iBergen.no.

Film nummer to er en 40 minutter lang presentasjon av Bergen fra 1942, laget av Norsk Film, som den gang var underlagt nazistenes kontroll. I filmen hylles Bergen for sin egenart, og det legges stor vekt på byens rike kulturarv og dens hanseatiske tilknytning, skriver iBergen.no.

Hyller Bergens kulturarv

«Bergen er en av de få byene i landet som vender ryggen mot det landet byen tilhører. Høye fjell stenger på alle kanter, bare mot havet er det åpen vei. Det har gitt byen et helt eget, ofte fremmedartet, preg. Det avlet en stedegen kultur og skapte en hjemmekjærlighet som ofte har vært gjenstand for det øvrige landets spott og misunnelse».

I filmen vises store deler av Bergen sentrum, blant annet den eldste delen av Bryggen som senere ble ødelagt i brann. Byens største kjendiser, som Ole Bull og Ludvig Holberg, vies også stor oppmerksomhet i filmen.

— Jeg oppfatter den mer som ren informasjon enn propaganda. Men når det er sagt, var tyskerne uten tvil veldig opptatt av å få frem Bergens historie, med Edvard Grieg og den hanseatiske tilknytningen, sier Terje Holm til iBergen.no.