Midt på Torgallmenningen står den gamle Vålerenga-helten Tom Henning Hovi sammen med to bergensere kledd i Vålerenga-drakter. Supportersangene til Oslo-klubben skal testes for bergenserne. Responsen på sangene til Branns erkefiendes lar imidlertid vente på seg. Men hva i huleste dreier dette seg egentlig om?

Noen meter bortenfor står humorist og satiriker Are Kalvø — vi aner at han har en finger med i spillet.

— Dette er et eksperiment for å finne ut hvor mye ytringsfrihet folk i Norge egentlig vil ha, sier bakmannen, mens en Vålerenga-låt dundrer ut av anlegget bak ham.

Del av nytt TV-program

Eksperimentet er en del av Kalvøs nye NRK-program, "Riksforsamlinga", som etter planen kommer på skjermen neste år.

— Så langt syns jeg det har gått veldig fint. Bergenserne har med et par unntak funnet seg i at noen står og synger Vålerenga-sanger på Torgallmenningen. En sint syklist, og noen som ropte usammenhengende, men ellers har det gått stort sett greit.

BAKMANN: Are Kalvø sto bak stuntet på Torgallmenningen tirsdag kveld.
HARALD ESPELAND

— Står det i stil med forventningene du hadde før eksperimentet?

— Jeg hadde høye tanker om bergenserne. Jeg var litt i tvil om at kanskje dette ville treffe noen på feil måte, men bergenserne har innfridd og vist seg fra sin rauseste side så langt, sier humoristen.

Én reagerte

Kalvø hadde fått god hjelp av Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen - begge kjent fra satirenettstedet 5080.no. Midt i showet gikk også en ung mann bort til de tre sangerne på scenen - sannsynligvis for å si sin mening.

— Det var ikke mulig å få med seg hva han sa. Men jeg tipper det kanskje ikke var så veldig hyggelig. Ut over det, vet jeg ikke, sier Are Kalvø der han skuer utover en tom Torgallmenning akkompagnert av tre enslige VIF-fans på en liten scene.

Etter femten minutter med eksperiment, var Kalvø fornøyd med det han hadde fått se.

— Det ville kanskje ha sett verre ut en lørdag kveld. Men det tok vi rett og slett ikke sjansen på.

PS! For ordens skyld: Brann tar imot Vålerenga på stadion søndag kveld.

Hva syns du om stuntet? Syng ut i kommentarfeltet!

FOR FULL HALS: Tom Henning Hovi, Sturle Vik Pedersen og Markus Gaupås Johansen gjorde så godt de kunne for å provosere bergenserne.
HARALD ESPELAND