Her får begrepet akvarium et helt nytt innhold. Og den store kjendisen er en 200 kilos månefisk, som er en sensasjon i livende live på våre breddegrader.

Er du sånn passe leie av å vandre rundt på Akvariet i Bergen, men likevel synes det er gøy å studere fisk og havmiljø, er Nordsømuseet i Hirtshals et spennende alternativ. Mens akvariet i Bergen har slitt med økonomiske problemer og nedskjæringer i det siste, har det svære danske akvariet i fiske— og havnebyen nord på Jylland gått motsatt vei. Over 100 millioner kroner er de siste årene brukt til å gjøre Nordsømuseet til Europas største frittstående akvarium. Nordsømuseet er virkelig verd et besøk under Danmarksferien.

Den store attraksjonen er Oceanariet, som sto ferdig i 1998 og kostet vel 100 millioner kroner. Med det sprengte man nye grenser og fikk selve havet og livet der rett inn til publikum i stort format. 3000 fisk og opp til to meter lange haier i en gedigen tank med ufattelige 4,5 millioner liter saltvann i sprøytet rett inn fra Nordsjøen, gir nær sagt følelsen av å oppleve havet fra innsiden.

Billig øl og kjøtt

Museumsinspektør Henrik Flintegård er stolt når han viser sine besøkende omkring i akvariet i gangavstand fra både fergeterminalen og bysentrum i Hirtshals. I år regner han med at minst 270.000 mennesker kommer innom. Gjennomsnittlig tilbringer de nesten tre timer blant fisker, hai, sel og de andre attraksjonene i det imponerende akvarieanlegget.

— Vi vil svært gjerne ha flere nordmenn på besøk. Men nordmenn flest kommer jo først og fremst til Hirtshals for å kjøpe billig øl og kjøtt, ikke for å oppleve noe spennende. Det er synd, først og fremst for dem selv, sier Flintegård lakonisk.

Konkurransen om turistene er knallhard på Jylland. Attraktive og familievennlige severdigheter som dyreparker, Legoland, tivoli, slott og sommerland står i kø for å lokke til seg både ferieglade nordmenn og andre turister. Men like fullt: Det er «dejlig» å være norsk noen timer på Nordsømuseet.

Rent Nordsjø-miljø

Her har man utelukkende satset på å skape et hav- og fiskemiljø, slik vi kjenner det i Nordsjøbassenget. Derfor finner man ikke noen samling av eksotiske fiskearter i Hirtshals. Men skal man tro Flintegård, er Nordsjøen så allsidig og spennende at det ikke er noe problem å pirre folks nysgjerrighet i noen ferietimer.

— Vi har helt bevisst valgt å konsentrere oss om de nære og kjente havområdene utenfor våre egne strender, og livet som rører seg der, hevder han.

Ifølge Flintegård finnes det ikke noen større og bredere samling av det maritime livet og miljøet i de nære havområdene våre enn det man finner i akvariene, bassengene og vanntanken i Hirtshals.

Størst i Europa

Oceanariet har altså gjort Nordsømuseet til Europas største akvarium. Der følger vi fiskens vandringer på 22 meters dyp gjennom den gigantiske glassveggen, som er 15 meter lang, seks meter høy, 41 cm tykk og veier 38 tonn. Overflaten på tanken er på 600 kvadratmeter, og Oceanariet rommer til enhver tid ca. 3000 pelagisk fisk, altså fisk som svømmer i stim, og et knippe haiarter. Alt er bygd opp som et mest mulig autentisk nordsjømiljø med skipsvrak, sandbanker, tang- og tareområder og mye annet spennende på bunnen.

Nederst langs glassveggene kan man lese mer om de ulike artene, som spenner fra rokke, sild- og makrellstimer, sei, hornfisk og steinbit til rødhai, stjernehai og gråhai.

Månefisken

Den enslige månefisken, som hvileløst svømmer omkring og lever sitt eget liv, er akvariets aller største kjendis. I Hirtshals har den navnløse månefisken samme status som Julius i Dyreparken i Kristiansand. At månefisk forviller seg inn i våre farvann, er ingen sensasjon. Men nesten ingen slike fisker overlever i sjøen så langt nord. Årlig driver to-tre av dem døde inn til danske strender. Men for tre år siden lyktes en endelig dansk fisker å fange en levende månefisk. Den gangen var den beskjedne 50 cm lang. Siden har den vært på kontinuerlig og majestetisk svømmetur langs glassveggene i Oceanariet, og har etter hvert vokst til ca 1,7 meters lengde og en vekt på om lag 200 kilo.

Månefisken vokser utrolig fort. Den kan bli opp til tre meter i diameter og få en vekt på to tonn. Men Flintegård og hans medarbeidere er redde for månefiskens fremtid i akvariet. Siden den kun beveger seg tett langs veggene i tanken, er den påført synlige skader i skinnet. Nå frykter ledelsen at den største attraksjonen ikke overlever i så veldig mange år fremover.

Får mat av dykker

Fôringen i Oceanariet er også en stor publikumsattraksjon. To ganger daglig nå i sommer - klokken 13 og 17 - slippes en dykker ned i vanntanken. Fisken mates med en liten industrifisk som kalles tobis, mens haiene og månefisken får småbiter av sild servert nesten på sølvfat. Er de i godlynne, svømmer de nemlig gjerne bort til dykkeren og spiser rett fra hånden hans. Under fôringen er også dansk- og engelsktalende guide på plass og forteller om fiskelivet i tanken. Via mikrofon kan publikum også stille direkte spørsmål til og få svar fra dykkeren mens han boltrer seg i vannet.

Tunnel under selene

Den nye seldammen er også verd et besøk. Et titall seler skaper liv og røre hele dagen. Noen av dem lar seg heller ikke be to ganger om å klappe med finnene, eller gjøre sine enkle tricks når matfar endrer dammen til fôring klokken klokken 11 og 15. Igjen opplever vi at fôringen kombineres med god og nyttig kunnskapsformidling. Fôringen bindes sammen med nyttig og god informasjon om selenes liv og vandringer i Nordsjøen. På vei inn til seldammen, må man også gå gjennom en 12 meter lang undervannstunnel med glasstak. Dermed kan både små og store besøkende betrakte selstammen i aktivitet rett over hodene sine inne i tunnelen.

Ifølge Flintegård legger Nordsømuseet stor vekt på å formidle kunnskap om livet i de nære havområdene. Ulike fiskearter og biotoper kan selvsagt også studeres i mindre akvarier, man har et stort basseng der publikum kan ta på svømmende fisk og kråkeboller, flere utstillinger om livet i Nordsjøen, og en egen avdeling, der publikum kan forsøke seg som amatørforskere ved hjelp av mikroskop.

Med andre ord: Det er ikke vanskelig å få tiden til å gå etter å ha løst billett på Nordsømuseet.

MIDT I HAVET: Månefisken er Nordsømuseets store kjendis. Hvileløst svømmer den sammen med 3000 andre fisker og noen haier rundt i vanntanken.<br/>Foto: ARNE NILSEN