Rundt oss i terrenget oppover mot snaufjellet og i alpinbakken ligger snøen fristende og fin. Langt der oppe – nesten i himmelsynet – kneiser en staselig stølsbygning med utsikt over dalen. I alpinløypen er det fullt av liv og aktivitet, og alle de tre skitrekkene går. Store og små – forbausende mange små – lar det stå til på snøbrett og ski ut over bratthengene. Etter alle bilene på parkeringsplassen å dømme, er det ikke bare innbyggerne i fjellandsbyen som har trosset det dårlige og våte været for å bruke alpinskiene og snøbrettene.

Plutselig klarer solen å trenge gjennom noen åpninger i skydekket og tåkelaget. I noen korte glimt sendes gledesspredende stråler ned over oss. Her og nå føles det som om værgudene har gitt oss en førjulspresang.

Juleforberedelser

Men, akk – hvor lenge varer det. Etter noen minutter tetter skyene seg til og begynner å slippe sine våte dråper ned over oss. Å si at det er julestemning i Myrkdalen, ville være å ta for hardt i – folket i bakkene til tross.

Familien til Thea (7) og Kaia (9) Bondevik fra Fyllingsdalen er en snartur oppom leiligheten i landsbyen. Søstrene har det gøy med å ake i den bratte skråningen utenfor leiligheten. Jentene seiler av gårde så snøspruten står rundt dem.

– Julen skal vi feire i byen, forteller Kaia.

De fleste hyttene i fjellandsbyen står tomme. Bare en og annen familie er oppom fra byen for å gjøre klar til romjulsferie i fjellet.

Godt preparert

Mens Bergens Tidende er i Myrkdalen pitte-lille julaften, viser gradestokken 4 plussgrader. Før regnet kom, ble snødybden i dalen målt til en drøy meter. Mens snøen holder stand ute i terrenget og i alpinanlegget, er parkeringsplassen ved anlegget en eneste stor sølepytt.

Nedrennene i alpinløypen var godt preparert før regnet satte inn. Dermed har ikke mildværet klart å ødelegge for de mange som har ventet på mulighetene for å bruke skiene.

Rune Sævig
Rune Sævig