TRULS SYNNESTVEDT

— Dette blir publikumsinngangen, forklarer Roger Iversen, og river vekk de siste plankebitene. Han er mannen som i mer enn et år har brukt det meste av dagen og døgnet på å restaurere den gamle Nøsteboden i Jekteviken.

Bak gjerdet viser byens nyeste kulturarena seg frem for første gang.

Og kanskje i løpet av 2005 skal den tidligere sjøboden stå ferdig renovert og restaurert både som havnemuseum, grendehus for nærmiljøet på Sydnes & Nøstet - og som historisk vinbar.

I tillegg vil en ny kanal utenfor huset skape veneziansk stemning i strøket. Her skal også legges til rette for lokale markedsdager og utendørsteater, kloss i den nye havneterminalen.

Fem tusen tilskuere

Men allerede i morgen åpnes dørene for huset som teatersal, når frigruppen Dukkenikkerne rykker inn med sin nye historiske collage «Bergenske stemmer», et teatertablå linket opp mot unionsoppløsningen i 1905.

Med festlige og dramatiske flash fra de siste tusen års bergensk historie.

— Nærmere 5000 ungdomsskoleelever i Bergen skal se forestillingen fra nå og frem til april, forteller Turid Fadnes i Barnas Hus, produsent for en forestilling som er gjort mulig med støtte fra kulturseksjonen i kommunen.

Første skole ut i Nøsteboden er Slåtthaug, på mandag, etter at kommunens kulturledelse og skoleledelse sammen med byantikvaren er blant de inviterte gjestene til lørdagens premiere, på nytt bjelkegulv og med nylaftede vegger.

Sitter i veggene

— For oss er det unikt å få spille i et rom hvor miljø og historie til de grader sitter i veggene, sier Dukkenikker-leder Jack Markussen, instruktør for forestillingen, der Jan Holden, Gabrielle Barth og Gard Frostad Knudstad medvirker.

I utgangspunktet hadde Dukkenikkerne tenkt å spille stykket som gateteater, men tok imot Nøsteboden-tilbudet fra Roger Iversen og Damsgård Kulturhistoriske Forening med begeistring.

Stykket «Bergenske stemmer» trer inn i byens historie allerede ved Harald Hårfagre og Olav Kyrre, og før vi skriver 1905 og løsrivelse fra Sverige, har stykket sneiet innom både kongelige Christian Frederik, felespiller Ole Bull, lokale Eidsvoll-kjendiser, Henrik Ibsen, Hellemyrsfolket, byens kaggetømmende nattmenn, Oscar 2. og Nordahl Brun, for å nevne noen av historiens mange bergenske highlights.

Og Christian Michelsen, selvfølgelig, den tydeligste av alle de bergenske røster i oppløsningskoret.

I tillegg kommer en badestamp til å spille en helt uventet rolle like i forkant av unionsoppløsningen.

Men vi har lovet å ikke røpe for mye om den saken...

Mer taljing

— Uten Havnevesenets velsignelse og støtte fra byantikvaren ville ikke dette prosjektet vært mulig, sier entusiasten Iversen. Men han har ennå mye tømmer som skal taljes før huset står champagne-klart. Og når så langt kommer, skal kanskje han også takkes.

For å ha gitt den siste eksisterende nøstebod nytt liv.

ALTMULIGMANN: Roger Iversen restaurerer den gamle Nøsteboden med egne hender, og mest på gamlemåten.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
PEST: Også Pesten har en rolle i Dukkenikkernes forestilling, som i morgen har premiere i den restaurerte Nøsteboden.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
ÅPNER: Roger Iversen fra Damsgård Kulturhistoriske Forening (t.v.) og smed Trond Egil Nilsen i ferd med å «avduke» det nye kulturhuset på Nøstet. Tørrmuren som skimtes foran huset består av stein fra en nylig revet tørrmur i Jonsvollsgaten.<p/>FOTO: ARNE NILSEN