Tirsdag morgen denne uken skjedde den dramatiske hendelsen. Den 37 år gamle mannen fra Agder angrep en kvinne utenfor hennes bolig i Fana i Bergen. Han ville ta henne som gissel og presse forsikringsselskapet Tryg, der hun arbeider, til å betale ut penger han mente de skyldte ham. Sakkyndige mener han er schizofren paranoid, han ble nylig dømt til tvungen psykisk helsevern, men saken ble anket og mannen kunne bevege seg fritt.

Skrek og fikk hjelp

bt.no er kjent med at han fant kvinnen på Facebook. Der så han hvordan hun så ut. Han skal ha vært i ferd med å bryte seg inn i hennes bolig med brekkjern, da hun kom kjørende hjem.

Ettersom han kjente hennes utseende, hilste han på henne før han gikk til angrep og la henne i bakken. Han forsøkte å kneble henne med tape, men klarte ikke det.

Kvinnen ble livredd og skrek slik at en nabo ble alarmert.

— Varslet politiet

Mannen har lenge ligget i konflikt med Tryg om et forsikringsoppgjør. Tidligere i høst begynte det å tikke inn tekstmeldinger til to saksbehandlere som fikk alarmen til å gå i Fyllingsdalen.

— Vi oppfattet flere av hans tekstmeldinger av en slik karakter at vi kontaktet politiet i Arendal. Der fikk vi forsikringer om at mannen ikke hadde en aksjonsradius som skulle tilsi at han ville reise til Bergen for å utføre voldelige handlinger. Vi forholdt oss til det, sier Bjørn Smørås, personalsjef i forsikringsselskapet Tryg.

bt.no er kjent med at mannen reiste til Bergen i fjor. Da forsøkte han blant annet å stjele gitarer fra en butikk i sentrum. Han mener at han ikke har fått forsikringsoppgjør fra Tryg for gitarer som er ødelagt eller stjålet.

Det er usikkert om han den gang kontaktet ansatte i forsikringsselskapet.

Gir hjelp og støtte

Jan Sverre Krogstad er stasjonssjef ved politiet i Arendal.

— Jeg er ikke kjent med at Tryg har kontaktet oss, men det kan de ha gjort uten at jeg har vært orientert, sier han.

Han legger ikke skjul på hva han mener om siktede.

— Han er idømt tvungen psykisk helsevern. Vi mener han burde ha vært på institusjon. Han har mer enn 70 forhold på seg, noen av dem svært grove.

Tryg tar nå vare på kvinnen og gir henne den støtte og hjelp de mener er nødvendig.

— Hun er preget av hendelsen, men jeg vil ikke gå i detalj om hjelpen hun får, sier Smørås.

Vurderer sosiale medier

Han forteller at forsikringsselskapet kommer til å følge med hva som videre skjer med den siktede.

— Det er klart vi vil iverksette tiltak dersom han slippes ut, uten at jeg vil gå nærmere inn på detaljene.

Personalsjefen forteller også at Tryg kommer til å se på ansattes bruk av sosiale medier etter overfallet.

— Det er fordeler og ulemper ved bruk av sosiale medier. Vi kommer til å øke bevisstheten rundt bruken. Det etterlates spor på nettet som i feile hender virker mot sin hensikt, sier Smørås.

Overføres til Kristiansand

Den siktede mannen blir overført til en psykiatrisk avdeling i Kristiansand. Bergen tingrett har varetektsfengslet ham for fire uker, men denne avgjørelsen har han anket.

Fredag behandler trolig Gulating lagmannsrett anken.

— Min klient trenger medisinsk hjelp, ikke fengsel, sier forsvarer Erik Bryn Tvedt.