De to mennene i 40-årene som natt til søndag måtte overnatte i en snøhule på Hardangervidda, kom seg søndag ettermiddag til rette — for egen maskin.

— De to bergenserne som var i lag, har kommet til rette. De fant selv veien ned til Garen, øverst i Måbudalen, og sitter nå på bussen hjem til Bergen, opplyser Eirik Walle, redningsleder ved Hovedredningssentralen til BT.

— Hvordan er formen deres?

— Bra, selv om de er slitne. Rimeligvis tar det på å være våt og kald så lenge, og begge ser fram til å sette seg i badekaret, sier Walle. Planen var opprinnelig at de skulle gå ned til Rembedalseter, men da været klarnet litt kjente bergenserne terrenget igjen og gikk i stedet ned til Garen. Etter å ha kontaktet redningsledelsen, satte de to seg på bussen hjem til Bergen.

24-åringen fortsatt savnet

Den savnete 24 år gamle østlendingen er derimot ikke funnet. Klokken 19.30 lettet to helikopter for å søke etter mannen. Og her er det mer kritisk, sier Walle.

— Vi har letet i hele dag uten å finne mannen. Han har vært ute veldig lenge. Han er alene, noe som betyr at han ikke har noen å varme seg på. Selv om han er relativt godt kledd er han ikke utstyrt for å ligge ute i flere døgn, ikke har han mat heller. Det er jo grenser for hvor lenge han kan ligge nedgravd, sier Walle.

— Leteaksjonen pågår selv etter at det har blitt mørkt. Været har bedre seg noe, men det er fremdeles vanskelige leteforhold. Vi har berettiget håp om å finne 24-åringe, sier Walle.

Ser fram til GPS-mobiler

— Det har blitt lettere redningsarbeid når alle har mobil?

— Det har blitt lettere, men saken har to sider.

Når kontakten først er opprettet, er det en klar fordel. Samtidig startes en del aksjoner på det faktum at folk baserer seg på moildekning, og gjør avtaler som de ikke klarer holde når det viser seg at dekningen mangler. Det er viktig at folk ikke baserer seg på mobiltelefoner, sier Walle - og ser fram til den dagen mobil-telefonene får innebygget GPS-utstyr.