• De var noe forkomne, kalde og slitne, men ellers i god form, sier Hovedredningssentralen.

Politiet i Sogn og Fjordane fikk litt over klokken 04.00 natt til mandag melding om at en 40 fots seilbåt med tre personer om bord, var i havsnød sørvest for Florø i Sogn og Fjordane.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge opprettet kontakt med båten klokken 04.26, ifølge redningsleder Owe Frøland.

— Mannskapet meldte om grov sjø og voldsomme bølger. Det var vanskelige forhold, spesielt med tanke på årstiden. Man regner ikke med dette været på sommerstid, forteller Frøland.

Han forklarer at andre båter i området ikke ønsket å snu og gå mot posisjonen på grunn av den grove sjøen.

— Det var ikke mulig å komme til med andre båter på daværende tidspunkt. De ba om assistanse, og i tillegg mistet vi sambandet med dem en periode, forteller redningslederen.

Fant ikke båten

Et redningshelikopter og redningsskøyten «Halfdan Grieg» ble sendt fra Florø for å lokalisere og assistere seilbåten. Det var også to-tre andre båter som holdt utkikk etter seilbåten.

— Da vi kom til posisjonen så verken vi eller helikopteret noen seilbåt. Vi fikk heller ikke kontakt med båten. Det er klart at vi ble litt bekymret, men vi bruker ikke å spekulere i hva som kan ha hendt. Vi må lete med utgangspunkt i den informasjonen vi har, sier skipsfører på redningsskøyten «Halfdan Grieg», Geir Antonsen.

— Utpå havet var det skikkelig dårlige forhold for en slik seilbåt, med sørlig stiv til sterk kuling og bølger på tre til fem meter. Det blir veldig krapp sjø fordi det er så grunt vann der også. Det var nok veldig ubehagelig, sier skipsføreren.

I tillegg til redningshelikopteret og redningsskøyten «Halfdan Grieg», ble det også brukt radarbilder og mobilspor i leteaksjonen.

— De har hatt mer enn nok med å holde seg fast i det dårlige været. Det er liten storm og selv større fartøyer har nok med å klare seg selv, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, Eirik Walle.

- Kalde og slitne

Rett over klokken 07.00, fikk Hovedredningssentralen igjen kontakt med seilbåten.

— De fortalte at de hadde passerte Kinn Fyr og at alt var bra med dem. Men de var litt bekymret for om de hadde nok drivstoff til å komme seg inn til Florø, sier Walle.

40 minutter senere la den 40 fots store seilbåten «Juli Anne» til kai i Rognaldsvåg rett vest av Florø.

— Der skulle de ta seg en hvil før de blir fulgt videre inn til Florø. De var noe forkomne, kalde og slitne, men ellers i god form. De har hatt det litt røft ute på sjøen i natt, sier redningsleder ved HRS, Owe Frøland.

Det var skyssbåten M/S «Øyservice» som assisterte seilbåten inn til Rognaldsvåg.

— Vi traff på dem klokken 07.35. Fem minutter etterpå lå de til kai. De var nok mange kilo lettere etter at båten lå trygt ved kai, sier skipper på M/S «Øyservice», John Langedal.

Langedal forteller at de ga beskjed til personen om bord i seilbåten at de måtte følge etter.

— De sa ikke så mye, men de var tydelig slitne. Båten gikk for egen maskin, men de var usikkre på hvor mye drivstoff de hadde igjen.

Skipsfører på redningsskøyten «Halfdan Grieg», Geir Antonsen, forteller at de kom til Rognaldsvåg en halv time etterpå og at de satte kursen mot Florø rundt klokken 09.00.

— Etter en natt med uvær er de to mennene og kvinnen kalde og slitne, men etter forholdene er de i god form. Nå har de også fått slappet litt av og fått kaffe, sier Antonsen og forteller at seilbåten med det norske mannskapet var på vei fra Shetland til Bergen.

FUNNET: Skyssbåten M/S «Øyservice» assisterte seilbåten «Juli Anne» inn til Rognaldsvåg.
FRODE ULRIKSEN
DÅRLIG VÆR: Redningsskøyten «Halfdan Grieg» var med under leteaksjonen etter seilbåten «Juli Anne».
Redningsskøyten «Halfdan Grieg»