Britiske aviser godter seg i disse dager over miseren til velrenommerte The Telegraph, som søndag satset stort på å presentere løsningen på det såkalte Lord Lucan-mysteriet.

Lord Lucan forsvant sporløst i 1974, dagen etter at guvernanten til lordens barn, Sandra Rivett, ble funnet kvalt i herskapsboligen. Lorden er fortsatt politiets hovedmistenkte for drapet, selv om det er lansert andre fantasifulle teorier.

Spekulasjonene har også florert om hvor lorden gjorde av seg etter drapet. Uttallige journalister har jaktet på Lord Lucan over hele verden.

Søndag skulle The Telegraph lansere det den hevdet var den endelige løsningen: Lord Lucan hadde rømt til hippieparadiset Goa i India, der han levde livets glade dager under navnet Jungel-Barry til han døde i 1996. Avisen hadde betalt flere millioner kroner for å trykke utdrag fra boken til detektiven Duncan MacLaughlin og det "avslørende" bildet av en solbrun, mager eldre mann med langt hår og skjegg.

Sensasjonen varte ikke lenge. Dagen etter tok lattermilde musikere og eks-hippier kontakt med media for å fortelle at mannen på bildet slett ikke er Lord Lucan, men den irske banjospilleren Barry Halpin. Han var en kjent figur på Goa siden 60-tallet, og hadde beviselig ingen adelige aner. Halpin var kjent for sitt gode humør og enorme konsum av Newcastle Brown Ale.

— Jeg ler meg i hjel - og det gjør sikkert Barry fra graven også. Tenk at han skulle bli forvekslet med den morderiske lorden, uttaler en av Halpins venner.

Lord Lucans familie ser ikke like humoristisk på miseren.

— Dette er ubeskrivelig kjedelig. Jeg kan ikke forestille meg at min mann skulle ha blitt en så patetisk figur som denne banjofylliken, sier Lady Lucan. I 1999 fikk hun Høyesteretts kjennelse på at mannen var død.

Forfatteren av boken hevder fortsatt hardnakket at han har rett, mens The Sunday Telegraph ikke har kommentert blunderen.

Og et eller annet sted sitter kanskje Lord Lucan og flirer...

TABBEBOK: "Den endelige sannheten" om Lord Lucan viste seg ikke å være så endelig likevel. Faksimile av MacLaughlins bok.