Den dramatiske fisketuren begynte ved 15.30-tiden torsdag. Mannen islutten av 40-årene dro ut fra Bleikaneset i Fjell kommune for å sjekke noenkrabbeteiner ved Langøy. Han hadde en 14 fots åpen båt med påhengsmotor.

Kastet rundt

Været var godt da han dro ut, men det blåste opp og bølgenevokste. Utenfor halvøyen Roksneset ble båten truffet av en voldsom sjø somkastet den rundt.

— Han svømte et godt stykke og klarte å ta seg i land påRoksneset. Der begynte han å gå sørover for å prøve å treffe på folk, sieroperasjonsleder Morten Kronen ved Hordaland politidistrikt.

Det var lettere sagt enn gjort. På det værharde og ubebygdeneset var det ikke et menneske å se, men fiskeren fortsatte den strabasiøseturen gjennom ulendt terreng.

Konen ble etter hvert bekymret for ham. Hun varslet en nabo,som dro ut for å lete og fant fiskerens båt drivende ved Hissøy. Ved 19-tiden gikkalarmen.

Så letemannskapene

Mens fiskeren gikk og lette etter folk, så han et helikoptersom svevde over sjøen. Han forsto at en leteaksjon var satt i verk.

Store mannskaper søkte etter mannen, men i stedet ble dethan som fant dem. Ved 01.20-tiden klarte han å ta seg frem til en stridsbåt fraMarinen på vestsiden av Langøyna.

— Det var med stor glede vi mottok budskapet om at han var igod behold, sier operasjonsleder Kronen.

Marinefartøyet hadde tilfeldigvis en lege om bord, og detkunne raskt konstateres at fiskeren var uskadet. Seilervesten han hadde hatt påseg i båten, kan ha reddet livet hans.

Fiskeren ble kjørt hjem og kunne tilbringe resten av nattenmed familien sin.

Storstilt leteaksjon

En drøyt seks timer lang leteaksjon kunne endelig avsluttes. Grov sjø, dårlig sikt og tre meter høye bølger hadde gjort letingen vanskelig.

I søket deltok blant annet et SeaKing-redningshelikopter, redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø», politibåten og båter fra Sjøheimevernet.

Politi, frivillige og folk fra Røde Kors søkte langs strendene. Hovedredningssentralen på Sola ledet søket.

— Vi leter så lenge det er håp om å finne mannen i live, sa redningsleder Owe Froland ved Hovedredningssentralen på Sola.

De ga aldri opp, og innsatsen ble til slutt kronet med hell.

FINKJEMMET SJØEN: Flere båter ble satt inn i søket.
BT-TIPSER
rune2.jpg
RUNE SÆVIG